В правосъдното министерство дори не изчели присъдите на Братя Галеви
В правосъдното министерство дори не изчели присъдите на Братя Галеви / снимка: Sofia Photo Agency, архив

Докато държавата си е мислела, че Пламен Галев и Ангел Христов, известни като Братя Галеви, са на свобода срещу гаранция от общо 100 000 лв., се оказа, че съдът е изменил мярката им и ги е пуснал на свобода срещу подписка. Освен това и надлежно им е върнал и парите, става ясно от стенограмата от заседанието на кабинета на 30 май.

Разкритието е на правосъдния министър Диана Ковачева след края на самото заседание. Тя прави съобщението по искане на премиера Бойко Борисов.

„Това, което научихме от решението на Кюстендилския окръжен съд и „не знаехме до този момент, е във връзка с мярката за неотклонение на братя Галеви, а именно - до този момент ние мислехме, че става въпрос за парична гаранция в размер на 50 000 лева за всеки от тях. Оказва се обаче, че през декември 2010 г. по искане на защитниците на братя Галеви с определение Кюстендилският окръжен съд е изменил мярката за неотклонение от парична гаранция в подписка за всеки един от тях. Подписката е най-леката възможна мярка за неотклонение”, обяснява министърът на правосъдието Диана Ковачева.

„Това означава, че 100 000 лева, които се смяташе досега, че са налични като парична гаранция и могат да бъдат усвоени от държавата в резултат на отклоняването на братя Галеви, на практика са им върнати”, допълва министърът. Тя посочва още, че към момента и двамата са в нарушение на взетата мярка, защото са променили местоживеенето си, без да уведомят за това съда.

„Това означава, че не както досега се обсъждаше, че те са с парична гаранция и могат свободно да се придвижват из територията на България, без да уведомяват съда и може и да не знаят за това, че е постановена осъдителна присъда. В този случай, отклонявайки се след постановяването на присъдата, на практика те са в нарушение на взетата мярка, защото са били длъжни да уведомят съда за промяната на местожителството си и изобщо промяната си”, обяснява Ковачева пред колегите си министри.

Пълния текст на стенограмата от заседанието на Министерския съвет на 30 май 2012 г. може да видите ТУК