Откриват фестивала на любителските театри “Каварна 2012”
Откриват фестивала на любителските театри “Каварна 2012” / Дарик Добрич

От 1 до 7 юни Каварна отново ще е домакин на станалия вече традиционен Национален фестивал на любителските театри с международно участие. Юбилейното петнадесето издание на фестивала ще премине под патронажа на кмета Цонко Цонев. Официалното му откриване е от 19.00 часа на площада пред читалище "Съгласие" със запалване на театралния огън.

Участие в тазгодишното издание на фестивала ще вземат 330 любители актьори от общо 21 театрални колектива. Те са допуснати след предварителна селекция, извършена от комисия от професионални експерти в областта на театъра от общо 38 състава, подали заявка за участие.

Постановките ще се играят на сцената на читалище "Съгласие". Седем от тях са младежки - на самодейни театрални колективи от Варна, Самоков, Белене, Костинброд, София и Русе. Спектаклите за възрастни ще представят самодейци от Дебелец, Ябланица, Севлиево, Горна Оряховица, Долна Оряховица, Раднево, Свищов, Козлодуй, Алфатар, Трявна, Нови Пазар и София.

По традиция фестивалът ще бъде закрит от читалищен театър "Проф. Гочо Гочев" -  Каварна. Гост на фестивала на 5 юни от 19.30 ч. ще бъде театралната постановка "Едно малко радио" - моноспектакъл на Мая Новоселска с режисьори Теди Москов и Борислав Стоилов.

Изпълненията на участниците ще бъдат оценявани от жури с председател проф. Надежда Сейкова и състав Кремена Бабачева – театровед, Светослав Добрев – актьор в Младежки театър "Николай Бинев" и преподавател в НАТФИЗ. Церемонията по награждаване и закриване на ХV юбилеен Национален фестивал на любителските театри с международно участие ще бъде на 7 юни от 20.45 часа в читалище "Съгласие".

Театралният фестивал е основан през 1998 г. в памет на изтъкнатия български театровед от Каварна проф. Гочо Гочев. Той има за цел да покаже неизчерпаемата жизненост и сила на изкуството, представено от любителски театрални състави от България и чужбина. През изминалите години фестивалът се радва на изключително голям интерес от страна на български и чужди любителски театрални състави.