Общинският съвет на община Добричка прие искания на ИК от Стожер
Общинският съвет на община Добричка прие искания на ИК от Стожер / Дарик Добрич, архив

Общинският съвет на община Добричка прие на днешната си сесия облекчен режим при отчуждаване на имоти, които ще бъдат засегнати от бъдещите действия по изграждане на регионалното депо за твърди битови отпадъци в с.Стожер. Разгледани бяха и някои от исканията на Инициативния комитет на селото във връзка с изграждане на сметището.

Общинарите приеха още да остане в сила вариантът за обходен път към депото, който да обикаля Стожер и да не преминава през селското пасище. Искането хората от Стожер да не плащат такса смет до изтичане срока на използване на депото ще бъде разгледано от Общинския съвет след влизане в експлоатация на съоръжението. Местният парламент прие и предложението на Инициативния комитет да не се включват други общини, освен добруджанските и шуменската Никола Козлево, за използване на депото. Общинският съвет подкрепи и искането 20% от работната ръка по време на строежа и след въвеждане в експлоатация на сметището да бъде от с.Стожер.

На днешната сесия не беше взето решение относно писмо на кмета на Добрич Детелина Николова  - председател на УС на сдружението „Управление на отпадъците - Регион Добрич". С писмото се иска община Добричка безвъзмездно да преотстъпи нейната идеална част от правото на строеж върху терена на депото за срок от 30 години. Това според Николова се налага, за да не се усложни процесът на възлагане на обществени поръчки, допускане на грешки и евентуално налагане на финансови санкции от управляващия орган на ОП"Околна среда". В писмото си кметът на Добрич посочва, че общото събрание на сдружението за управление на отпадъците е взело решение общините да прехвърлят правото на стоеж на водещата в проекта - община Добрич.

Становище по това писмо ще бъде разгледано на следваща сесия в община Добричка.