Хора с увреждания правят сувенири по европроект
Хора с увреждания правят сувенири по европроект / netinfo

Общинско социално предприятие за изработка на туристически сувенири на морска тематика ще заработи след няколко месеца в Бургас. То ще носи името „Морски знаци" и ще разкрие нови работни места за хора с увреждания, самотни и многодетни майки или лица, напуснали социални институции. Това бе съобщено днес /30 май/ на пресконференция в залата на Общината от зам.-кмета на града Йорданка Ананиева и Димитър Маджаров - ръководител на проекта.
Дейностите по създаване на новото предприятие са част от спечеления от Община Бургас проект по ОП „Развитие на човешките ресурси", озаглавен „Общинско социално предприятие „Морски знаци" - Нови възможности в подкрепа на социалното включване".
Според зам.-кметът Йорданка Ананиева това ще осигури работа на хората в неравностойно положение, като им помогне да се чувстват полезни в развитието на града и ще запълни една празна досега ниша в туристическия му облик, тъй като до момента Бургас няма собствени сувенири, пуснати в продажба на пазара.
Предприятието ще бъде ангажирано с производство и реализация на изделия на традиционните български занаяти и сувенири с морска тематика. Предметите за спомен ще бъдат изработвани от разнообразни материали - текстил, кожа, стъкло, керамика, дърво и др. „За целта в проекта е предвидено закупуване на необходимото машинно оборудване и подбор и обучение на персонала, който ще ги изработва. В момента стартираме съответните процедури за доставка на техниката и подбор на персонала", разказа ръководителят на проекта Димитър Маджаров.
Проектът е на обща стойност 294 894, 35 лв., а продължителността му е 18 месеца.