Детският фестивал „Върбова свирка свири” ще се проведе на 2 юни
Детският фестивал „Върбова свирка свири” ще се проведе на 2 юни / Дарик Сливен, архив

Петнадесетото издание на Националния детски фолклорен събор „Върбова свирка свири” и конкурсът „С песните на Елена Граматикова” ще се проведат на 2 юни, съобщават от община Болярово. Организаторите - РАО “Тракия”, Общество за фолклор - Стара Загора, община Болярово, читалище “Възраждане” и Дружество “Тракия” очакват над 500 изпълнители на българска народна музика. Покани за участие са изпратени до общини от всички региони на България, до индивидуални изпълнители и фолклорни формации от деца и младежи, певци, танцьори и свирачи.

Съборът се провежда под патронажа на кмета  на община Болярово Христо Христов, който е и председател на организационния съвет за подготовката и провеждането му.

Конкурсът е с песните на тракийската певица Елена Граматикова, но в конкурсната програма участниците могат да се включат и с песните на Калинка Згурова , Манол Михайлов и Донка Бумбалова, които са сред основателите на този събор.

Участниците в конкурса ще бъдат оценявани от жури с представители фолклористи и музиковеди от БАН, народни изпълнители – Калинка Згурова, Ирина Славчева, Крум Георгиев, Донка Бумбалова, Манол Михайлов, Румен Тодоров. За най-добрите изпълнители са  предвидени  награди.

Очаква се на събора да присъстват и гости от община Кофчаз - Република Турция.