Полицейски патрули ще информират с мегафони хората при земетресения
Полицейски патрули ще информират с мегафони хората при земетресения / снимка: БГНЕС
Полицейски патрули ще информират с мегафони гражданите при земетресения
53783
Полицейски патрули ще информират с мегафони гражданите при земетресения
  • Полицейски патрули ще информират с мегафони гражданите при земетресения

Полицейски патрули с мегафони ще информират гражданите при земетресение с магнитуд около 3 или над 3 по скалата на Рихтер веднага след като получат официална информация от Българската академия на науките. Това е новият ред за действие по време на земетресение, който беше обявен от премиера Бойко Борисов след среща с директора на института по геофизика, геология и география проф. Николай Милошев и представители на ръководството на МВР.

Този ред вече е в сила и ще бъде прилаган при продължаващите вторични трусове след силното земетресение от 22-ри май.

Новият ред за действие при земетресение залага на добрата комуникация между БАН, полицията и пожарната, стана ясно от думите на премиера Бойко Борисов.

"Още с първата секунда, в която стане ясно в БАН какво е положението, го съобщават на дежурните в МВР и те го предават на всички патрули, които с мегафоните, които имат у тях, минават и съобщават на хората. Спират - или устно, или с мегафоните съобщават дадената информация, изписана от БАН", обясни премиерът.

Тази разстановка вече действа и ще се използва и при по-леки трусове, ако е нужно, обясни директорът на института по геофизика професор Николай Милошев. Той коментира прогнозата за ново земетресение с магнитуд от 7.5 по Рихтер като посегателство върху човешкия инстинкт за самосъхранение и спекулация със страха на хората: "Никаква информация няма при нас, което да ни навежда и минимално на подобна мисъл, специално за пернишкото огнище. Струва ни се, че този магнитуд, който се получи при първото земетресение, огнището, практически е изчерпано от енергийна гледна точка. Разбира се, стандартният ход с вторичните трусове ще продължи от дни до седмици",

Проф. Милошев обясни още, че след първото земетресение е имало около 400 вторични труса, но по-голямата част от тях не са били усетени от хората.