Хълмът Света гора да се превърне в символ на българската духовност, предлага ректорът на ВТУ
Хълмът Света гора да се превърне в символ на българската духовност, предлага ректорът на ВТУ / снимка: ВТУ

Хълмът Света гора във Велико Търново да се превърне в символ на българската духовност. Тази инициатива на ВТУ беше представена от ректора проф. Пламен Легкоступ на Осмата световна среща на българските медии в Букурещ. Идеята хълмът да бъде проучен, облагороден,  социализиран и превърнат в един от символите на българската духовност, е приветствана както от широки обществени слоеве във Велико Търново и България, така и от академичната общност - историци, археолози, филолози, художници, скулптури, както и най-широк кръг от ценители на българската история и природа.

Света гора е един от емблематичните хълмове на Търново, който обаче, поне до момента, за разлика от Царевец и Трапезица, не е проучен археологически, не социалиризан, независимо от своите несъмнени природни дадености. Това е пространството, в което през Средните векове е работила Търновската книжовна школа, място, свързано с бележити личности, с духовни водачи и светци като Патриарх Евтимий Търновски и многобройните му сподвижници и ученици, олицетворяващи българското културно и духовно излъчване в християнска Европа, обяснява проф. Легкоступ.

Разкриването на останките от средновековния манастир, в който е развивала дейността си Търновската книжовна школа, е от огромно значение не само за Велико Търново, но и за България. От подобна находка директно могат да се черпят значими и устойчиви във времето дивиденти и аргументи за духовната приемственост на Великотърновския университет от един от най-значимите книжовни, културни и научни центрове в Югоизточна Европа през средните векове.

Обмисля се обявяване на национален конкурс за изготвяне на проект за символ „Света гора", който да ангажират най-добрите български архитекти, проектанти, скулптори в изготвянето на проект за знак или паметник, който да бъде поставен на хълма и да символизира силата, значимостта, ролята на книжнината, науката, духовността, образованието и науката в многовековната и често драматична история на българския народ.

Ако такъв проект бъде реализиран и предлаганият паметник бъде разположен на видимо място, осветен през цялата нощ, той ще се превърне не просто в една от ключовите забележителности, по които Велико Търново ще бъде идентифициран в публичното пространство. Той би се превърнал не само в една от ключовите атракции на града, но и в източник на гордост, надежда и упование за всички граждани на Велико Търново и България, едно естетически издържано потвърждение на мястото на старата българска столица в нашата национална памет, смята ректорът на ВТУ. Според него реализирането на идеята може да превърне Велико Търново в духовна столица на България.

Проф. Легкоступ направи своята презентация във втория панел на медийния форум на тема: ''Посланията на националните инициативи''. Модератор бе главният секретар на БТА Евелина Андреева. Анна Цолова от bTV говори за инициативата „Да изчистим България за един ден", Нина Дерменджиева от Вестникарска група България обобщи поредиците „Бележити българи" и „Енциклопедия България", а Славка Бозукова от в. „Стандарт" представи „Чудесата на България 2".