Откриха Фестивала на малките театрални форми Враца 2012
Откриха Фестивала на малките театрални форми Враца 2012 / ДКТ Враца

Враца вече е културна столица на Балканите. Поне до 22 май градът ще е център на вниманието за стотици актьори, режисьори, театрали и зрители, които участват или оценяват спектаклите на две паралелно протичащи прояви - 23-тото издание на Националния фестивал на малките театрални форми и 2-ия международен фестивал на Нова европейска театрална мрежа /NETA/. Директорът на врачанския театър Анастас Попдимитров приветства всички, дошли от цяла България и Балканите заради най-стария жив театрален форум в България.

„Добре дошли на откриването на този уникален форум, чиято гордост не е само това, че той е единственият жив театрален форум от 1976 година насам. А че успя не само да оцелее, но и да формира във времето част от театралните фестивали не само у нас, но и на Балканите".

Директорът на врачанския театър благодари на местната публика и на община Враца, затова че фестивалът винаги е бил един от приоритетите на града.

Две журита - българско и международно, ще работят през следващите 7 фестивални дни, за да определят носителите на отличията в категориите за мъжка и женска роля, за режисура и за най-музикален актьор. Председател на родната комисия е проф. Виолета Дечева, а на международните театрални експерти - Нора Макарова от Русия. 18 постановки, половината от които международни, ще си оспорват наградния фонд на фестивала.

Кметът на Враца инж. Николай Иванов, който е председател на организационния комитет, откри форума:

„Изключително ми е приятно, че Враца отново е домакин на Националния фестивал на малките театрални форми и на фестивала на Нова европейска театрална мрежа - NETA. Това е символ на съхранената театрална традиция и на успехите на Драматично-куклен театър - Враца, който е истинската духовна емблема на града ни. Убеден съм, че успешното провеждане на тези два фестивала е доказателство за най-малко две неща:

Първо, че театърът е жив и жизнено необходим за българските ценители на изкуството; и второ: за талантливите театрали няма провинциални сцени, а една истинска - творческата сцена."

С поздравителна телеграма поздравите си отправи и министърът на културата Вежди Рашидов. В документа на министър Рашидов се казва:

„Пожелавам пълен успех на поредното издание на Националния фестивал на малките театрални форми. Изпитвам дълбоко удовлетворение от факта, че не просто продължаваме, а развиваме добрите традиции в българския театрален живот...

Камерните спектакли имат особено очарование, защото там диалогът, психологията и дебатът по екзистенциалните въпроси са пределно интензивни и искрени."