Деца показаха талант и артистизъм в конкурс за най-добра драматизация по приказка на Каралийчев
Деца показаха талант и артистизъм в конкурс за най-добра драматизация по приказка на Каралийчев / снимки: Община Стражица

Осем училища и детски градини участваха в общинския конкурс за най- добра драматизация по приказка на Ангел Каралийчев в Стражица. Иницативата е част от Каралийчевите дни, които тази година минават под знака на 110 годишнината от рождението на известния детски писател. Възпитаниците на детски градини и училища в общината показаха своя артистизъм, въображение и театрален талант в спортната зала в Стражица.

Оригиналните костюми бяха изработени от колективите на учебните заведения. Журито с председател Виктор Терзийски - актьор, режисьор и театрален педагог от МДТ „Константин Кисимов" доста се затрудни при избора на победителите. Най-малките участници от двете обединени детски заведения „Ангел Каралийчев" и „Сава Цонев" в Стражица, се представиха с драматизация на приказките „Майчина сълза" и „Тошко Африкански". 

Учениците от ОУ „Николай Райнов" в с. Кесарево се представиха с приказката „Какви хора има по света", от СОУ „Ангел Каралийчев"- с „Житената питка", от ОУ „Св. Климент Охридски" с. Камен с „Мечката и дърваря", от Професионалната гимназия по транспорт „Васил Друмев"- със „Спасена душа", от НУ „Климент Охридски" във Виноград - с „Мечката и мравките".

Първа награда за най-добра драматизация на приказка грабнаха най-малките възпитаници на ОДЗ „Ангел Каралийчев". 12-те малчугани артистично поднесоха на зрителите приказката „Майчина сълза". Още две индивидуални награди за най-добър приказен герой получиха участниците в конкурса.

Първата индивидуална награда спечели възпитаник на ОДЗ „Сава Цонев" в ролята му на Дядото от „Тошко Африкански", а втора индивидуална награда бе присъдена за образа на Мечката от „Мечката и дърваря" на възпитаник от училището в с. Камен. С трето място бе призиран съставът от училището във Виноград за драматизацията на приказката „Мечката и мравките".

Председателят на журито Виктор Терзийски обяви победителите в конкурса, а кметът на Стражица инж. Детелина Борисова връчи наградните статуетки на младите театрални таланти.