Варна

Програма бори наркомания без метадон

14 май 2012 14:07 | Надежда Стоименова | 1 Коментирай Препоръчай (0)

Програма бори наркомания без метадон
© Dariknews, архив  

Терапия при лечение на наркомания, която се явява като алтернатива на заместителната метадонова програма, прилагат в център за борба със зависимости във Варна. При нея се използва индивидуален подход към всеки пациент като се набляга на психологическото, физическото и духовното възстановяване на човек. Особено внимание се обръща на социалната адаптация след изчистването на организма и напускането на центъра. Специалистите продължават да поддържат контакт с пациента и му съдействат за възстановяването на отношенията със семейството и близките, намирането на работа и завършване на образование.

Варненският център е част от мрежа от 17 центъра към Международната асоциация за борба със зависимости „Ренесанс”, които са позиционирани в Украйна и в България. В момента в тях се лекуват около 250 души. През 14-те години, през които съществува асоциацията, лечение са преминали 2000 човека, от които 42 % са в период на стабилна ремисия. Неуспехът при останалите пациенти се дължи на липсата на достатъчно силна мотивация и неспазване на указанията, отчита Ангел Кирилов, който е консултант по химически зависимости в центъра във Варна.

От откриването на мястото за лечение в морската столица преди година до сега са лекувани предимно чужденци. Амбицията е да започне активна работа и с българи. Капацитетът на центъра е 16 души. В момента се лекуват 12, а трима са в процес на социална адпатация. Един от зависимите е българин. Лечението се заплаща, но се търсят възможности за осигуряване на помощ за хора, които не разполагат с достатъчно финанси. Едно-две места са предвидени за такива пациенти.
Етикети: център, наркомания, метадон, програма, адаптация, ренесанс, Пациент

Коментари

Коментирай

Подреди: Първите отгоре Последните отгоре

 • Страница:
 • 1
#1

misa - 29.12.2013 г. 16:47:13

mislim da nemate dovoljno prakse a ni iskustva yato nemojte da lupate,kako se kaze kao maksim po diviziji.uzmite recept od sveta koji ima dugogodisnju praksu POZDRAV

 • Страница:
 • 1

Напиши коментар

 • Име *:

  Полетата отбелязани със * са задължителни!
 • E-mail:

 • Коментар *:

 • Код за сигурност *:

  security code

  Въведи код:

Редакцията не носи отговорност за съдържанието на коментарите. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

Условия за ползване на коментарите »

 

Sinoptik.bg
13°  Варна
Усеща се: 13° | Вятър: 5.0 m/s
Пленарна зала

Слушай Дарик Варна на живо

С помощта на: TCV

Горещи оферти

Малки обяви

Саботаж (2014)

В центъра на сюжета на “Саботаж” е елитен отряд от Агенцията за борба с наркотиците (DEA), който раб...

Откачена фамилия

Театър Българан, гр. Варна 18

Постановка на ДКТ “Иван Димов” - Хасково Всеки от нас има случайни срещи в интернет, нали? Поняко...