Музикални празници „Златната Диана”
Музикални празници „Златната Диана” / Дарик Сливен, архив

Музикалните празници „Златната Диана” ще дадат старт на поредицата от събития, посветени на празника на Ямбол. Фестивалът ще се проведе в периода 14–17 май, организатори са община Ямбол, Камерен ансамбъл „Дианополис” и читалище „Съгласие – 1862”.

Концертната програма предвижда четири вечери с разнообразна музика и качествени изпълнители от различни краища на България. По традиция, откриването е за домакините, които предвиждат класическа музика с фолклорни мотиви. На 14 май от 19.00 часа в голямата зала на община Ямбол е концертът на камерен ансамбъл „Дианополис” и хор „Добруджански звуци” от Добрич. Диригенти са Левон Манукян и Елвира Пастърмаджиева. В програмата са включени произведения на Ал. Бородин, Дж. Росини, Л. Пипков, М. Големинов, Фр. Шуберт и др.

Втората и третата вечери – на 15 и 16 май, домакин на концертите ще бъде Синият салон на читалище „Съгласие”. Началото е от 19.00 часа. На 15 май зрителите ще видят рецитал на оперния певец Ивайло Джуров – бас и Павлина Кангалова – пиано. Двамата ще представят част от творчеството на класиците Моцарт, Верди, Росини, Гуно, Чайковски. Тромбонен квартет София ще се представи пред ямболска публика в третата вечер на фестивала. Минчо Томанов, Димитър Стоев, Атанас Карафезлиев и Кирил Зафиров ще изпълнят произведения на Бах, Дворжак, Пол Танер и Н. Римски – Корсаков.

След духовия мъжки квартет, празниците ще завършат с изпълнението на струнен дамски квартет. Концертът на закриването ще се състои в голямата зала на община Ямбол на 17 май /четвъртък/ от 19 часа. В последната вечер на фестивала ямболската публика ще се наслади на нашумелия струнен квартет „Хипнотик” – Гергана Алексиева и Марина Хинова – цигулки, Боряна Бекирска – виола и Мария Новева – виолончело. Атрактивната дамска формация ще изпълни творби на Е. Родриго, А. Пиацола, Л. Бетовен и И. Албенис.