Николай Младенов e шокиран от инцидента с посланика ни в Йемен
Николай Младенов e шокиран от инцидента с посланика ни в Йемен / Sofia Photo Agency, архив
Николай Младенов e шокиран от инцидента с посланика ни в Йемен
53336
Николай Младенов e шокиран от инцидента с посланика ни в Йемен
  • Николай Младенов e шокиран от инцидента с посланика ни в Йемен

Министърът на външните работи Николай Младенов заяви, че е шокиран и възмутен от опита за отвличане и насилието над българския посланик в Сана Борис Борисов.

„Нападенията на дипломатически представители са в разрез с основните принципи на международните отношения. Политическите и племенни разногласия в страната следва да се решават със средствата на политическия диалог, а не чрез насилие", категоричен е външният ни министър.

В съобщение, изпратено от МВнР, Николай Младенов посочва още, че очаква йеменските власти да предприемат спешни мерки за разкриването на извършителите на това грубо посегателство, както и да предотвратят възможността за такива инциденти занапред.

В случая с Борис Борисов става дума и за искрен приятел на йеменския народ, който от години работи не само в интерес на българските граждани в Йемен, но и в помощ на прехода в страната, каза за Дарик говорителят на външно министерство Весела Чернева: „Радваме се, че посланик Борисов е в добро здраве въпреки случилото се. Той е един от най-опитните ни арабисти и много добър познавач на Йемен. Много искрен приятел на йеменския народ".

По думите й посланик Борисов ще бъде извикан за медицински прегледи в София в най-скоро време. „Той е в добро здраве, но на този етап посолството ни в Сана ще бъде затворено за външни посетители. Ще увеличим и мерките за сигурност. Външният министър ще повдигне този инцидент и пред своите колеги по време на срещата им в понеделник в Брюксел", каза още Весела Чернева.