Стартира кампания „Щитовидна жлеза и сърдечносъдов риск
Стартира кампания „Щитовидна жлеза и сърдечносъдов риск / www.sxc.hu

Днес започва втората Национална информационна и скринингова кампания „Щитовидна жлеза и сърдечносъдов риск". Стартът на кампанията ще бъде от 11.00 ч. на входа на Южен парк, откъм бул. „Витоша".

В инициативата участие ще вземат еднокринолози и представители на Асоциация „Сърце". Посетителите на парка ще получат информационни брошури за заболяването, основните симптоми и начините за диагностицирането им, както и за безплатните скринингови прегледи, които ще стартират на територията на няколко български града.

По повод Международния ден на заболяванията на щитовидната жлеза - 25 май, Национална пациентска организация стартира кампанията, с която България ще се включи в световните инициативи.

Щитовидната жлеза представлява малък орган, разположен в предната част на шията на човек, който произвежда т.нар. тиреоидни хормони. Те играят жизнено важна роля в обмяната на веществата, растежа и развитието на организма. Заболяванията на щитовидната жлеза са чести, в същото време остават в много случаи недиагностицирани, защото имат нехарактерна симптоматика. Повече от 300 млн. души в света страдат от различни тироидни заболявания, като те се срещат осем пъти по-често при жените, отколкото при мъжете.