Финансови експерти, начело с Владимир Каролев, обявиха, че Кюстендил е с по-добри показатели от София, Бургас и Варна
Финансови експерти, начело с Владимир Каролев, обявиха, че Кюстендил е с по-добри показатели от София, Бургас и Варна / Влади Владимиров

"Страхотен успех за Община Кюстендил е в условията на финансова криза да емитира 10-годишен облигационен заем на страхотни лихвени проценти", коментира финансовият експерт Васил Караиванов, който работи заедно с Владимир Каролев. Двамата заедно със София Касидова коментираха бюджета на Община Кюстендил и го съпоставиха с тези на големите общини - София, Бургас и Варна. Караиванов направи съпоставка между лихвата, при която е изтеглен заема - 6,5%, и лихвите по депозитите, които дават банките - от 8-10%.

"Разчетено при най-консервативните прогнози за малки приходи от изпълнението на бъдещия Здравен център и увеличени разходи за дейността на обекта, средно годишно печалбата ще е 20%, като извадим лихвата от 6,5%, остава нетна печалба от 13,5%", изчисли Васил Караиванов.

Владимир Каролев посочи, че при население на Кюстендил около 25 пъти по-малко от София, бюджета на общината е 40 пъти по-малък. От това би следвало обслужването на зелените площи, чистотата да са тук много по-зле, но аз идвам често и мога да кажа, че е точно обратното. Ограниченият ресурс тук се управлява много по-добре от кмета", коментира Каролев. Той показа и диаграми, които съпоставят показатели като "Бюджет на жител за 2011" в четирите общини: Кюстендил - 458 лв.; София - 813 лв.; Бургас - 649 лв.; Варна - 593 лв.

Съпоставката по "Дълг на жител за 2011" показва: Кюстендил - 51 лв. (210 - при изхарчен облигационен заем); София - 355 лв.; Варна - 230 лв. и Бургас - 220 лв.

Разходите за чистота на жител за 2011 г.: Кюстендил - 32 лв.; София - 74 лв.; Варна - 53 лв.; Бургас - 60 лв.

"Някой е подвел министъра на финансите и му е дал цифра от общите обороти по сметките на Община Кюстендил. Това е като ако имате кредит овърдрафт - по сметката влизат и излизат суми и някой некоректно е дал на Симеон Дянков общата цифра", каза още Владимир Каролев.

Според банковият експерт София Касидова финансовата логика за изтеглянето на облигационния заем, при тези условия и финансова криза е безспорна.