300 участници в конкурса „Мадарски конник- символ на историческото минало и европейското бъдеще на България
300 участници в конкурса „Мадарски конник- символ на историческото минало и европейското бъдеще на България / Дарик-Шумен

На 18 май от 11 часа в сградата на Регионалния исторически музей в Шумен ще бъдат наградени първенците във Четвъртия национален конкурс „Мадарският конник - символ на историческото минало и европейското бъдеще на България".

Организатори на конкурса са Министерство на образованието, младежта и науката,Община Шумен , Общински детски комплекс -Шумен и Регионален исторически музей-Шумен.

Конкурсът дава възможност на учениците със средствата на изкуството чрез личното си творчество, да изразят отношението си към историческата памет на своя народ. Той е в пет раздела: рисунка, компютърна рисунка, презентация, литературен конкурс и декоративно приложно изкуство. Лителатура

В четвъртото издание на конкурса ще вземат участие 300 ученици от 20 града : София, Пловдив, Варна, Бургас, Стара Загора, Враца, Горна Оряховица,Ямбол, Сливен, Разград, Тервел, Търговище, Балчик, Каварна, Полски Тръмбеш, Добрич, Благоевград,Стражица, Летница и Шумен. От тях 98 се представят с 101 литературни творби , 120 автори с рисунки и 15 с пластики , 30 автори участват с компютърни рисунки и 23 -с презентации.

С най-добрите рисунки ще бъде подредена изложба , а наградените презентации ще бъдат показани като част от програмата по награждаването.

Наградените участници ще получат грамоти и предметни награди от Община Шумен и дипломи от дружеството на писателите в града. След тържеството наградените ученици ще посетят и разгледат резервата „Мадара" и мадарския конник.Ще разгледат експозицията на местния исторически музей и ще научат полезни детайли от древната история на България, свързана с това историческо място.