Питат премиера за пожара
Питат премиера за пожара / ВМРО Враца

Още организации и партии се включиха в кампанията по търсене на повече информация относно възникналия на 2 май вечерта пожар на площадката за съхранение на отпадъци във Враца. Общественият комитет „За достойно бъдеще на Враца" изпрати до премиера Бойко Борисов писмо, с което го информира за станалото и настоява за отговор на поставените в него въпроси. Част от тях са следните:

- Защо тази площадка е  до жилищни сгради, а не на минимум 3 000 м. отстояние, каквито са изискванията?;

- Защо няма водоизточник на площадката?;

- Защо полицейските органи са арестували  и глобили четирима  младежи, отишли на мястото на пожара към 23:00 ч. на 02.05.202г.?;

- Наистина ли сa измервани и обявавани КОРЕКТНО ВСИЧКИ отделяни при горене на пластмасови отпадъци вредни вещества. Отчетени ли са диоксини и фурани, причиняващи онкозаболавания?;

- Адекватни ли са направените препоръки от областната администрация  към гражданите за действия при пожар и последвалото обгазяване?;

- Подписал ли е Тотю Младенов като бивш кмет на Враца, а сега настоящ министър във Вашия кабинет,  документ за съхраняване на софикския боклук?

От комитета очакват "налагането на най-тежките предвидени в закона санкции на виновните за предизвиканото обгазяване на Враца, като следствие от безотговорно нарушаване на най-елементарните изисквания за противопожарна безопазност от фирма "Екобулсорт" ЕАД."

Освен случая с обгазяването в писмото се засягат и други проблеми на града - двулентовият обходен път, закриването на поделението, разделянето на Враца от високоскоростната жп линия.

В Комитета „За достойно бъдеще на Враца" влизат Гражданско движение „ДНЕС" - Враца, Инициативен комитет за защита на поделение 52380, Дамски клуб „Вратица", Инициативен комитет „Римекс", Национално движение „ Достойни за България"-Враца, Съюз на патриотичните сили"Защита", ВМРО - Българско национално движение - Враца и ПП „Атака" - Враца.