Военен парад по случай Деня на победата на Червения площад в Москва
Военен парад по случай Деня на победата на Червения площад в Москва / снимки: Reuters

Близо 14 000 руски военни дефилираха с маршова стъпка под звуците на музика по Червения площад по време на парада по случай победата над нацисткия режим през 1945 година, предаде Франс прес.

Началото на военния парад бе сложено с тържествено изнасяне на знамето на Руската федерация и Знамето на Победата. На официалната трибуна присъстваха президентът Владимир Путин и министър-председателят Дмитрий Медведев, назначен вчера на поста от своя ментор, комуто отстъпи поста държавен глава. Сред гостите бе и бившият президент на Съветския съюз Михаил Горбачов, посочва агенцията.

Присъстваха също ветерани от войната, представители на обществени организации, многобройни гости от чужбина, сред които пратеници на страни от антихитлеристката коалиция, и на страните в Общността на независимите държави. Военен оркестър изпълни химна на Руската федерация.

По площада дефилираха представителни роти, рота барабанчици, следвани от знаменни групи и почетен караул от трите вида въоръжени сили. След тях минаха преподаватели и слушатели от висши военни учебни заведения и военнослужещи от бойни части, посочва ИТАР-ТАСС.

Парадът бе приет от министъра на отбраната Анатолий Сердюков. Колоните от военни бяха следвани от танкове, тежка артилерия и влекачи със стратегически ракети - "нова демонстрация на сила, достойна за Съветския съюз", коментира АФП.

Военен парад по случай Деня на победата на Червения площад в Москва
netinfo

Русия има право "настойчиво да отстоява позициите си", подчерта държавният лидер. "Именно нашата страна" реши "изхода на онази война и донесе освобождение на народите от цял свят", поясни Путин.

Нацизмът не получи своевременно общ отпор, но в крайна сметка "взе надмощие отговорността и общата решимост злото да бъде победено. Пред врага се изправиха силите на единна антихитлеристка коалиция. И ние отдаваме дължимото уважение на държавите, дали огромен принос за разгрома на общия ни жесток враг", заяви на парада Владимир Путин.

Президентът и върховен главнокомандващ поздрави всички хора в Русия и най-вече ветераните от войната по случай Великата победа, посочва агенцията, цитирана от БТА.

"Русия последователно води политика за укрепване на сигурността и притежаваме огромното морално право принципно и настойчиво да отстояваме позициите си. Защото именно нашата страна (. . .) сломи врага и донесе освобождение на народите от цял свят", каза Владимир Путин.