14 деца с увреждания от Балчик ще имат нов дом
14 деца с увреждания от Балчик ще имат нов дом / Дарик Добрич, архив

В Балчик започва реализацията на проект за изграждане на Център за настаняване от семеен тип, в който ще бъдат приютени 14 деца с увреждания, лишени от родителски грижи, съобщават от кметството. Проектът е на стойност 817 хил.лева и се финансира от ОП"Регионално развитие". Социалният дом ще се намира в ж.к. „Балик", като ще бъде благоустроено и прилежащото дворно пространство. Проектът за сградата е готов и е съгласуван с Агенцията за закрила на детето. В момента се подготвят тръжните процедури за строителство и оборудване на центъра. Очаква се същинските строителни дейности да стартират до 6 месеца. Домът трябва бъде готов в края на 2013 година.

В община Балчик няма изградена институция за отглеждане на деца, лишени от родителски грижи. Затова децата, родом от Балчик, са разпределени в домове в Добрич, Овчарово и Крушари. След реализирането на проекта тези деца ще бъдат върнати в Балчик.

Сградата е проектирана на един етаж, като е осигурена пълна достъпност за хора в неравностойно положение. В центъра ще има обособени три самостоятелни жилища с по три спални помещения, баня, коридор и дневна. Домът ще има обща трапезария, кухня, помощни помещения и стаи за персонала.