Депутат от ГЕРБ за забраната за пушене: Вървим след цивилизацията с въвеждането й!
Депутат от ГЕРБ за забраната за пушене: Вървим след цивилизацията с въвеждането й! / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Интервю на Теодора Симова с депутата от ГЕРБ Петър Петров
53133
Интервю на Теодора Симова с депутата от ГЕРБ Петър Петров
  • Интервю на Теодора Симова с депутата от ГЕРБ Петър Петров

Освен забрана за тютюнопушене на закрито от 1 юни, депутати предлагат да се забрани и пушенето на някои открити места като автобусни спирки, стадиони и летни кина. Идеята е ограничението да важи за спортни и културни прояви, за които се купуват билети. Предложението да се забрани тютюневия дим и по стадионите е внесено от депутатите от ГЕРБ Джема Грозданова, Стафани Михайлова и Петър Петров. Това се е случило между първото и второто четене на промените в Закона за здравето. Ето какво казва един от тримата избраници от управляващата партия, които са автори на идеята - Пeтър Петров:

Не си правим илюзии, че това е нещо, което лесно ще мине. Най-вероятно реални шансове да бъде прието е първата точка, засягаща детските площадки и мероприятия, защото когато е за децата, ние сме склонни да надвиваме собствените си пороци. Но за другите, особено за спирките и стадионите, е твърде далеч. Като че ли не е узряло обществото за това нещо. Въпреки това ние правим предложение като даване на посока накъде трябва да се приучава, в каква посока трябва да бъде възпитавано обществото.

Това означава ли, че групата няма да има нагласа да се подкрепят тези две идеи, които смятате, че са по-спорни?

Вероятно няма да има нагласа за подкрепа не поради друга причина, а поради... Всъщност слабото място е контролът. В САЩ вече минаха на следващо ниво - забраната вече е въведена в паркове, където човек отива да отдъхва, да почива. Това за стадионите не е прецедент. За България е ново, но на Олимпийските игри в Лондон точно това ще се случи. То вече е решено - на стадионите няма да се пуши. Това е нещо, което едни общества вече са осъзнали като необходимост и го прилагат. И ние всъщност посочваме накъде трябва да се върви, не да се връщаме назад, а в тази посока. Малка е вероятността да бъдат приети, като причината е контролът. Между другото за съжаление в тези промени, които сега се правят, не се решава въпросът с осъществяването на контрола върху тези промени, защото трябва да се променят няколко закона, отнасящи се до различни институции. Например, по някакъв начин трябва да бъде ангажирано МВР, но тези неща са обект на други промени. А това някак си не беше направено от вносителя, не беше подготвено и остава в бъдеще да се решава този проблем.

Дори съществува риск да бъде провален законът по този начин - от опоненти, които се съгласяват „Да, да, хубаво е, трябва да има по-обща забрана", които обаче не осигуряват... Нали знаете, когато ти казват „Да, да, ние сме с теб, няма никакъв проблем", обаче не ти осигуряват ресурси, се проваляш. Възможно е теоретически да се случи това нещо поради нерешаване на въпроса с контрола - да се стигне в даден момент до искане от определени среди да се върне назад решението за по-обща забрана. Не би ме учудил в нашата страна такъв ход, защото хората, които имат интерес това да се случи, не са ресторантьорите и хотелиерите, а производителите и търговците на тютюн.

Тоест все още не е сигурно, че пълната забрана за пушене на закрито....

Не, тя ще влезе. Аз, доколкото знам, няма някакви предложения. Има само един колега от „Атака" казваше, че ще предложи...

В баровете да е позволено пушенето.

Да, в боравете. Мисля, че няма да бъде прието или поне се надявам, защото е дискриминационна мярка. Излиза, че аз като непушач не мога да отида на дискотека. Защото аз нямам ли право да си почивам и да погледам Камелия Тодорова или някого? Аз предпочитам пиано-баровете и джаз музиката, и аз няма да мога да отида там ли? И коя е възрастовата категория, която посещава дискотеки? Хората на 40, на 50 години? Дори и тези на 30 години не ходят в дискотеките. Ходят децата, които дори са и под позволената възраст. И какво, ние позволяваме в дискотеките, нощно време? Значи какво, ние зарибяваме децата, за да могат те утре да са възрастни пушачи. Не би следвало такова нещо да се допусне. Или навсякъде, или никъде. Видяхме, че от „никъде" страда обществото.

Защо сте скептичен и по отношение на забрана за пушене на автобусните спирки?

Ами просто мотивът „ние сме на открито" е силен коз в ръцете на противниците на забраната. Тоест трябва да обясняваш: вие сте на тази спирка не по желание, а просто защото от там се хваща автобус. Всички там е събрала необходимостта да използват градския транспорт или друг транспорт. Вие не можете да се преместите някъде отстрани, където няма пушек. За мен има логика, но е трудно да убедиш опонентите. Ние като общество се движим, колкото и да е тъжно, след цивилизацията, общо взето по-бавно възприемаме. Чакаме нещата да се случат другаде по света и тогава все още ни се струва някак си авангардно. Нямам предвид себе си, а говоря дори за хората, които са съгласни, но смятат, че обществото няма да успее да преглътне това на първо време, но пък винаги трябва да има един първи опит. То ще се стигне, рано или късно ще се стигне до там.

Одобравявате ли да се забрани пушенето на автобусни спирки и стадиони? Дайте своя отговор ТУК