Забраняват тютюнопушенето по спирки, стадиони, летни кина?
Забраняват тютюнопушенето по спирки, стадиони, летни кина? / снимка: Sofia Photo Agency, архив, Юлиана Николова
Забраняват тютюнопушенето по спирки, стадиони, летни кина?
53124
Забраняват тютюнопушенето по спирки, стадиони, летни кина?
  • Забраняват тютюнопушенето по спирки, стадиони, летни кина?

Освен забрана за тютюнопушене на закрито от 1 юни, депутати предлагат да се забрани и пушенето на някои открити места като автобусни спирки, стадиони и летни кина. Идеята е ограничението да важи за спортни и културни прояви, за които се купуват билети. Предложението да се забрани тютюневия дим и по стадионите е внесено от депутатите от ГЕРБ Джема Грозданова, Стефани Михайлова и Петър Петров. Това се е случило между първото и второто четене на промените в Закона за здравето.

Новите идеи ще бъдат обсъдени в четвъртък на заседанието на парламентарната здравна комисия.

Депутатът от ГЕРБ Петър Петров коментира пред Дарик предложенията така: „Едното се отнася за детски площадки и детски мероприятия, които са на открито. Второто засяга спортни мероприятия или културни събития на открито, в зали или на стадиони, където сте влезли с билет с място”.

„Идеята е, че когато си фиксиран на едно място, около теб може да се окажат пушачи, и няма значение дали си на открито или закрито, дима идва непосредствено в теб. Умишлено е споменато това нещо за закупените билети, за да се разграничи от случаи, когато нямаш фиксирано място и, ако не ти харесва, че около теб се пуши, можеш да се преместиш”, обясни Петров.

Третото предложение пък засяга забраната за пушене на автобусни спирки.

Целия репортаж чуйте в звуковия файл