14 000 деца ще останат извън детските градини и яслите наесен
14 000 деца ще останат извън детските градини и яслите наесен / Sofia Photo Agency, архив
14 000 деца ще останат извън детските градини и яслите наесен
53020
14 000 деца ще останат извън детските градини и яслите наесен
  • 14 000 деца ще останат извън детските градини и яслите наесен

Близо 14 000 деца ще останат без места в детските градини и ясли през септември. Това стана ясно по време на генералното класиране на кандидатстващите за следващата година, което се проведе в сградата на Столичната община. За първа група не достигат около 2000 места, за яслите липсата на места е най-голяма - 8000, като според Мария Минчева от Дирекция „Образование" до второто класиране след две седмици се очаква числото да намалее вероятно до 6000.

До края на годината ще бъдат открити нови 800 места в детските заведения, успокоиха от Столичната община.

Близо 27 500 са всички кандидатстващи малчугани за детско заведение, като над 5 000 от тях са само за преместване. Това означава, че общо кандидатстващите са 22 000 деца, като на днешното класиране приетите са 8283 деца. Получи се разминаване между броя на чакащите деца, които родителите изчислиха по време на класирането и цифрата, която изнесоха от Столичната община. Разминаването в сметките идва от броя на чакащите в яслите, за които се спори дали са 6 или 8 хиляди.

Разминаването може да се види лесно в електронната система на общината, смята Сoня Конакчиева - зам.-председател на Сдружение "Настоящи и бъдещи майки" и член на работната група, която се занимава с детските заведения в СО: „ 14 000 деца от уникалните ЕГН-та не са приети в детско заведение".

Класирането днес обаче е на децата, които през септември ще посещават само първа група и детска ясла, уточни Мария Минчева от дирекция „Образование": „Около 12 000 са децата, които няма да могат да посещават детска градина, като над 6000 са децата, които са в яслени групи. Това е така, числата са верни".

Соня Конакчиева алармира и за сериозни нарушения във фрапантния брой на деца, приети с хронични заболявания: „Имаме случаи в яслени групи повече от 2/3 от децата да бъдат с хронични заболявания. Има нарушение на Закона за народната просвета. Той изрично казва, че децата с хронични заболявания могат да постъпват в детските заведения от тригодишна възраст нагоре".

Въпреки многобройните сигнали на Сдружението, Столичната община не е открила нито едно нарушение, каза още тя.

В отговор зам.-кметът Тодор Чобанов каза, че всички сигнали се проверяват, но наистина не се откриват нарушения: „Твърде либерална е рамката, която дефинира тези хронични заболявания. Това е въпрос на национална регламентация. Ние работим с наредба, която е приета от Министерството на здравеопазването. Дори дребни, хронични заболявания позволяват записване на такива деца".

Работи се най-вече за преодоляване на недостига на местата в първа група, като се строят нови градини, защото през годините това не се е правело, каза още Чобанов. Много родители, които не са от София, но работят тук, също имат право да кандидатстват за столична детска градина, допълни той.

Общо кандидатствалите за първа градинска група са 5820 деца, като 3900 от тях са класирани, стана ясно още днес. Така беше изчислена цифрата от под две хиляди чакащи деца за тази група. Броят на чакащите малчугани за втора група е 2600, а за трета не са могли да се класират 1300 деца, стана ясно още днес. По време на генералното класиране присъстваха и пет независими родители.

От Сдружението пък заявиха, че са спечелили три съдебни производства срещу Столичната община, с влезли в сила решения. Едното от тях е изпълнено частично, а другите две не са, алармираха още майките. Те се заканиха, че ще сезират прокуратурата и омбудсмана по случая.