Награди за отличили се военни от 11-та рота при мисията им в Афганистан
Награди за отличили се военни от 11-та рота при мисията им в Афганистан / Дарик Сливен

Нагръдни знаци и предметни награди бяха връчени на отличилите се и заслужили бойци от Единадесета рота за охрана на вътрешната зона на летище Кандахар в операцията на Международните сили за поддържане на сигурността в Афганистан по време на тържествения ритуал по посрещането им в Ямбол. На церемонията присъстваха министърът на отбраната Аню Ангелов, началникът на отбраната генерал Симеон Симеонов, командирът на Сухопътните войски генерал-майор Стефан Василев, началникът на Щаба на Съвместното командване на силите бригаден генерал Васил Димитров, командирът на Втора лекопехотна бригада бригаден генерал Петър Петров, представители на местната власт, близки и приятели на военнослужещите.

Национален командир на контингента, завърнал се от Кандахар, е командирът на военно формирование 52590 – Ямбол подполковник Милчо Начев, а командир на ротата е началникът на щаба на формированието майор Божидар Божилов.

Контингентът е в състав от  300 военнослужещи, от които 297 са  мъже и 3 жени.  162-ма души от състава на контингента (над 50 %) са участвали в мисии: 103-ма  - в  една мисия, 51 души - в  две мисии, 6-ма в три мисии и 2-ма военнослужещи са участвали в повече от  три мисии.

Ротата бе изпратена на мисията си в Афганистан на 4 октомври 2011 година.