НС удължи срока на комисията по лобисткия скандал Хохегер
НС удължи срока на комисията по лобисткия скандал Хохегер / снимка: Sofia Photo Agency, архив
НС удължи срока на комисията по лобисткия скандал "Хохегер"
52924
НС удължи срока на комисията по лобисткия скандал "Хохегер"
  • НС удължи срока на комисията по лобисткия скандал "Хохегер"

Парламентът реши да удължи срока на временната комисия, която изяснява фактите и обстоятелствата около скандала с австрийския лобист Петер Хохегер, до 30 юни.

От опозицията определиха работата на комисията като "бутафорна". Управляващите пък коментираха, че са поели политически ангажимент проверката да бъде направена докрай.

Като причина за удължаването от ГЕРБ посочиха големия брой документи, които не са преведени на български език и няма как да се проследи съответствието между поръчката и данните от фактурите.

"Договорът бил на английски, ами прочете го, поискайте превода, защо не го поискахте досега? Какъв страх? Какво мислите, че се крие? До този момент не виждам нещо, което да ни плаши, а и не мисля, че ще има нещо, което да ни плаши", каза депутатът от левицата Ангел Найденов.

Цвета Караянчева от ГЕРБ поиска да се обяви сумата, която до момента е похарчила комисията в едномесечната си работа.

Мая Манолова от БСП заяви, че ще предложи срокът на комисията да бъде удължен до края на тази календарна година или нещо повече - ще предложи комисията да се превърне в постоянна и след като приключи с този казус, да се прехвърли на ръководството на парламентарната група на Коалиция за България и по азбучен ред - на членовете на парламентарната група. "Да ни проверите всичките. Виждам ентусиазъм у г-жа Караянчева и строг подход у г-н Главчев. Просто - една постоянна комисия, посветена на опозицията, в която да ни нищите всички заедно и всеки поотделно и абсолютно да забравите за какво е парламентът", каза още Манолова.