Местят в Пловдив сектори от министерствата на икономиката и земеделието
Местят в Пловдив сектори от министерствата на икономиката и земеделието / снимка: DarikNews.bg, Дарик Пловдив
Борисов мести в Пловдив сектори от министерствата на икономиката и земеделието
52882
Борисов мести в Пловдив сектори от министерствата на икономиката и земеделието
  • Борисов мести в Пловдив сектори от министерствата на икономиката и земеделието

Административни структури започват да се местят от столицата към вътрешността на страната. Първият етап от реформата обяви премиерът Бойко Борисов в Пловдив, където ще е новото седалище на част от икономическото и част от земеделското министерство.

Министър Мирослав Найденов и единият му заместник ще работят в Пловдив, след официалното приемане на решението от кабинета. Другият му заместник и Държавен фонд „Земеделие" ще останат в столицата.

Заместник-министърът с ресор „туризъм" Иво Маринов също ще има нов кабинет - в Пловдив, като заедно с него към града под тепетата ще се изнесе и цялата администрация, отговаряща за туризма, от мегаминистерството на икономиката, енергетиката и туризма.

Целта на децентрализацията на администрацията е да се осигури по-добрият достъп на бизнеса до държавните структури в регионите, където той се развива. Затова например лозарската агенция ще отиде в Пловдив, а ведомството, отговарящо за рибарството, във Варна. „Туризмът" като ресор на икономическото министерство също ще има нов дом - в Пловдив.

Пред Дарик заместник-министър Иво Маринов обясни, че на служителите от министерството, отговарящи за туризма, ще им бъде предложен начин за продължаване на работата в Пловдив, но ще бъдат назначени и нови хора: „Преместването на дейността в Пловдив ще има положителен ефект върху развитието на специализирана форма на туризъм. Попитан дали това ще наруши работата в министерството и координацията между него и колегите му заместник-министри и Делян Добрев, той отговори: „Не, в момента се прави анализ на това какви ще бъдат следствията от преместването на дейността, за да може всички тези евентуални временни затруднения да бъдат преодолени по-бързо, ако въобще има такива. Аз не съм бил против преместването в Пловдив, просто бях малко изненадан от това, че ще има такава стъпка, но при всички положения я подкрепям".

Очаква се преместването на административни структури от столицата към вътрешността на страната да продължи.