Групата на ВМРО-БНД напусна сесията в знак на протест
Групата на ВМРО-БНД напусна сесията в знак на протест / DarikNews.bg, архив

Групата съветници от ВМРО-БНД Кристиан Петков и Николина Горова напуснаха заседанието на местния парламент. Петков се стремеше да привлече вниманието на председателстващия сесията Тенчо Руканов, като искаше думата със знаменце в ръка, а Руканов обясняваше, че това е грубо нарушение на правилника за работа.

След няколко безуспешни опита да вземе думата Петков коментира от трибуната: „Не смятам, че да искаш думата с гордо вдигнат национален флаг, е нарушение на правилник или закон.Мнозина от колегите го правят с химикал или очила в ръка. Господин Руканов, днес вие на няколко пъти нарушихте правата ми като общински съветник и затова групата ни напуска заседанието в знак на протест".

Който не спазва правилника може и да бъде отстранен от залата, контрира от председателското място Руканов.

За Дарик Кристиан Петков обясни, че на това заседание Тенчо Руканов е продължил порочната си практика от миналия Общински съвет за избирателност при изказванията в зала."Той се правеше, че не ме вижда. Това му е навик от предишния мандат. Аз бях негов заместник и знам как се разпределя това кой кога да вземе думата. Днес грубо бяха погазени правата ми като общински съветник".

Неуспешните опити на Петков да вземе думата бяха заради предложението на управляващите за освобождаване на многодетните семейства от такса за ясли и детски градини.Според ръководителя на групата на ВМРО-БНД в Общинския съвет е необходимо подобни социални придобивки да бъдат съпроводени с определени критерии. „Нашето предложение беше хората, които кандидатстват за освобождаване от таксите, да имат основно образование и поне единият родител да бъде социално и трудово ангажиран."

Кристиан Петков добави още, че в Общинския съвет работи добре с по-младите си колеги от ГЕРБ, но по думите му "има хора, които развявайки знамето на демокрацията, се държат като политически талибани".

В края на май 2011 година тогавашните съветници от ВМРО присъстваха на заседанието на местния парламент, облечени в четнически униформи. Причината бе отказа на председателя на Общинския съвет Т.Руканов да осигури места за новата група съветници от ВМРО и обструкциите на ГЕРБ, свързани с  предложението за решаването на проблема с незаконното строителство в квартал Лозенец.