Сградите на НАП, Български пощи и тото-пунктовете са недостъпни за хората с увреждания
Сградите на НАП, Български пощи и тото-пунктовете са недостъпни за хората с увреждания / Дима Кирилова, Дарик

В Кюстендил няма елементи за достъпна среда за хората със зрителни увреждания, това стана ясно на днешното заседание на областния съвет за  интеграция на хората с увреждания. Няма нито една цветна лента, която да обозначава опасните за тях участъци.

 "В Кюстендил няма нито един тото пункт, достъпен за хората  с увреждания. Недостъпни са и сградите на НАП и Български пощи. Те нямат и пригоден за хората с увреждания санитарен възел. Добрият пример в Кюстендил за достъпна сграда е областна администрация. В Дупница  и Сапарева баня сградите на общинска администрация са достъпни, но са без санитарни възли", коментира Димитър Андонов, председател на сдружение "Кураж".

 Мобилни работни групи са обследвали  степента на достъпност за хора с увреждания  на различни сгради и учреждения на територията на всички общини в областта, без Трекляно. Там  са попречили тежките зимни условия и недостъпните пътища. Направен е паспорт на 62 сгради в 8-те общини . Те са оценени по 3 показатели: наличие на достъпен вход, вътрешна проходимост и наличие на адаптиран за хората с увреждания санитарен възел.

 На заседанието единодушно за зам. председател на областния съвет за  интеграция на хората с увреждания бе избрана Кънка Витова,председател на спортен клуб "Пауталия