Станишев отправи критики към управляващите за енергетиката
Станишев отправи критики към управляващите за енергетиката / снимка: Sofia Photo Agency, Юлиана Николова

Въпреки че президентът Росен Плевнелиев обяви енергийната ефективност като новия приоритет в българската енергетика, лидерът на БСП Сергей Станишев остро разкритикува цялостната политика на правителството в сектора. Управляващите нямат ясна стратегия как да се осигури енергийната сигурност на страната, а анализите им са от времето на Тодор Живков, допълни Станишев след заседанието на КСНС.

„Прие се абсолютно изпразнено от съдържание становище от консултативния съвет. И се заобикаля острият икономически, политически и социален въпрос за „Белене" и бъдещото на ядрената енергетика в България. Правителството за мен няма отговор на този въпрос и засега се хвърлят само димки – седми блок в Козлодуй в неизвестна перспектива, на неизвестна цена, дали изобщо може да се направи там, въпреки всичките им уверения, няма никакъв анализ за това, има анализ от времето на Тодор Живков", каза Станишев. По думите му е изцяло в ръцете на руската страна дали ще се съгласи да бъде удължен животът на пети и шести блок в атомната ни централа през 2017 и 2019 година. „Затова няма как такова становище и позиция на КСНС да бъде приета, ние продължаваме с нашите действия, за да чуем гласа на българските граждани", заяви соцлидерът. Той допълни, че в най-скоро време ще се учреди и национален инициативен комитет за подписка за референдум за бъдещето на ядрената енергетика и „Белене".

Станишев отправи критики към управляващите за енергетиката
netinfo

Да не се допуска концентрация на власт в сектор сигурност е тезата, която продължават да поддържат социалистите, каза още Станишев.

„Заради добрата воля и подхода на опозицията се постига консенсус по неща, свързани с националната сигурност, постигна се общо становище. Аз съм доволен, че успяхме да отстоим паралелно и преди приемането на закони за военното разузнаване, НРС и НСО трябва да бъде разработен и приет едновременно общ устройствен закон, рамков закон за системата за сигурност, който ясно да разпише правата и отговорностите, както на президента, така и на Министерския съвет и Народното събрание и на отделните служби. Радвам се, че отстояхме тезата, че в сектора сигурност не бива да се допуска свръхконцентрация на власт, а трябва да има баланс на отговорностите между отделните институции", каза Станишев.