Комисията за борба с трафика на хора призова заминаващите на работа в чужбина да внимават
Комисията за борба с трафика на хора призова заминаващите на работа в чужбина да внимават / снимка: Дарик-Благоевград

Националната комисия за борба с трафика на хора започва редовната си годишна кампания за превенция на трафика на хора с цел трудова експлоатация, съобщиха от комисията.

В разгара на пролетта и началото на лятото много от хората, които търсят възможности за сезонна работа извън страната, рискуват да попаднат на недобронамерени посредници, работодатели или дори познати и приятели, предупреждават от комисията.

Трудовата експлоатация е характерен пример защо трафикът на хора е определян като съвременната форма на робство. В тези случаи предварителните договорки с работодателите обикновено се разминават драстично с реалните условия на живот и работа или изобщо не са формализирани с предварително подписан договор. Жертвите полагат принудителен труд, който се заплаща минимално или не се заплаща, документите им за самоличност са отнети от работодателя, заплащат нерегламентирана сума за това, че им е осигурена работа. Много често те не започват работа веднага след пристигането си, а са принудени да чакат, докато изхарчат наличните си средства и задлъжнеят на работодателя, който им вменява допълнителни задължения за разходи.

Националната комисия за борба с трафика на хора приканва тези, които заминават на работа в чужбина, да бъдат внимателни. Проучете агенцията, чрез която заминавате, както и фирмата, университета или работодателя, при когото отивате, съветват от комисията. Списък с лицензираните трудови посредници има на сайта на Агенцията по заетостта.

За да започнете работа в чужбина, трябва предварително да подпишете договор, който да регламентира условията на работа и времето, за което сте наети, припомнят от комисията. Задължително е да получите копие на договора на български език или друг език, който разбирате, както и на официалния език за страната на работодателя. Документите за самоличност не трябва да се предоставят на никого, под никакъв предлог. Преди заминаването, е добре да се свържете с някоя от организациите, които предоставят повече информация относно възможностите за безопасно пътуване и работа в чужбина. Намерете контакти на организации в съответната страна, с които бихте могли да се свържете, ако имате притеснения, препоръчват от комисията.

Ако сте в чужбина и сте в беда, незабавно се свържете с българското представителство в съответната страна. Потърсете помощ от полицията, дори да нямате документи.

Комисията предоставя телефони, на които всеки, който има притеснения, може да се обади: ИА "Главна инспекция по труда" - гореща телефонна линия - 0700 17 670, Международна организация по миграция - гореща телефонна линия - тел. + 359 2 939 47 77, Национална комисия за борба с трафика на хора - тел. + 359 2 807 80 50.