Община Бургас с голямата награда на изложението Културен туризъм
Община Бургас с голямата награда на изложението Културен туризъм / netinfo

Община Бургас спечели голямата награда на международното изложение „Културен туризъм" за динамично развитие на дестинация на културния туризъм. Призът бе връчен от министъра на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев на официална церемония снощи в Интерхотел Велико Търново.

Наградата бе присъдена за утвърдена цялостна визия за урбанистично развитие, ориентирано към повишаване привлекателността на туристите, за създаването на единенн туристически информационен портал на Община Бургас и за цялостна политика за развитие на съвременни културни събития, привличащи посетителски интерес. Призът е реплика с позлата на бронзов пандантив с грифон, открит от археолога Мирко Робов по време на разкопки през 2008 г. в участъка пред църква №14 на хълма Трапезица.

Наградата на изложението за предствяне на нов продукт в културния туризъм бе присъдена на Община Стара Загора. Кметът на Велико Търново Даниел Панов връчи награди за партньорство в представянето и популяуризирането на културно-историческо наследство на община Смолян и община Чепеларе, на Община Плевен и Художествената галерия „Илия Бежков", на Националния исторически музей и Мото Пфое. За оригинален експозиционен щанд бе отличена Община Пловдив, а призът за нови идеи при представянето на туристическа дестинация получи Община Враца.

Наградата за Община Смолян

За съхраняване и популяризиране на традиционните български занаяти награда получи Ассоциация за развитие на изкуствата и занаятите (АРИЗ), а тазгодишната награда на БХРА бе присъдена на "Рока България" АД за утвърждаване на изложбената зала „Експо Баня София", като алтернатинто културно пространстно в столицата. За предствянето на музей на международно туристическо изложение „Културен туризъм" бе награден Историческия музей в Правец, който в дните на борсата показа изложба с подаръци на Тодор Живков, получавани в качеството му на държавен глава.

За успешно първо участие в изложението бяха отличени общините Павликени и Малко Търново. Носител на наградата „Асеневци" на Асоциация на Българските туроператори и туристически агенции за цялостен принос за популяризиране на културно-историческото наследство на България и съхраняване на българската историческа памет стана „Травел ТВ".

За трети път в рамките на изложение „Културен туризъм" бе присъдена наградата за личност с принос в развитието на културния туризъм. Неин носител стана художникът Бисерка Огнянова, която е проектирала и осъществила над 250 национални и международни изложения на България в областта на туризма.

На финалната церемония на изложение "Културен туризъм" бяха връчени и наградите от осмото издание на Международния филмов фестивал "На източния бряг на Европа". В категория "Рекламен филм" отличието бе спечелено от продукцията "Стражата на Царевград Търнов". Награда за  най-добър рекламен клип получи "Невероятната Индия", в категория "Документален и научно-популярен филм" - "София - Историята на Европа", в категория "Телевизионно предаване" - "Бургас - Една история с щастлив край", а отличието за феста за компонент бе присъдено на продукцията " Хляб от бога, богове от глина".

На официалното закриване на IX Международно туристическо изложение „Културен туризъм" бяха връчени и медалите на конкурса „ВиноБалканика 2012", организирано за втора поредна година  от Съюза на енолозите в България.