Пoказват уникална икона на Св. Лазар Български
Пoказват уникална икона на Св. Лазар Български / netinfo

По повод 136 годишнината от избухването на Априлското въстание, музеят на Възраждането представя изложба „Български светци и мъченици за вярата” . Ние ходим по земя, пропита с мъченическа кръв и по стъпките на светци, за които знаем малко или не знаем изобщо.

Инициативата на екипа на Музея е чрез тази изложба да отдадем почит не на хората, които воювали за свободата с оръжие в ръка, а на онези, които са  били убити заради силата на българския дух и вяра. Най-интересният експонат  е уникалната икона на Свети Лазар Български, предоставена от Музея за резбарско и зографско изкуство в Трявна.

В изложбата са включени и непоказвани досега литографии и щампи от фондовете на музея, както и църковна утвар. Няколко от литографиите са за Свети Георги Нови, когото турците изгорили жив, заради вярата му. Легендата говори, че сам Бог посочил мощите на мъченика, за да бъдат извадени от пепелта. Поклонници разказват, че и до днес на гробовете на знайни и незнайни светци и мъченици стават чудеса. Изложбата ще остане в музея на Възраждането от 20 април до 20 май.