Забраната за тютюнопушене ще обхване и работните места
Забраната за тютюнопушене ще обхване и работните места / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Здравният министър защити забраната за пушене, бизнесът видя загуби за милиони
52538
Здравният министър защити забраната за пушене, бизнесът видя загуби за милиони
  • Здравният министър защити забраната за пушене, бизнесът видя загуби за милиони

Цигарите трябва да бъдат забранени и на работните места - това обяви здравният министър Десислава Атанасова по време на дискусията "Забраната за тютюнопушене - колко струва и кой плаща", организирана от форум „Труд". Очаква се забраната за тютюнопушене да стане факт от 1 юни.

Атанасова се учуди, че в приетия вече на първо четене от парламента законопроект отсъства специален текст за забрана на тютюнопушенето на работното място, но увери, че такъв ще бъде внесен от депутати преди промените да влазят в пленарна зала за окончателно приемане. Около 228 милиона лева годишно ще губи българският бизнес, ако се въведе тоталната забрана в края на пролетта, прогнозира по време на дискусията председателят на столичната браншова асоциация на ресторантьорите Атанас Димитров. Противоположно мнение изказа кметът на Кюстендил Петър Паунов, който припомни, че в неговия град забраната действа от година и половина, бизнесът бележи ръст от 40 процента и няма нито едно закрито заведение.

Бизнесът е готов да приеме тоталната забрана за пушене едва когато държавата отбележи икономически ръст над 2-3 процента. Ако забраната се въведе от 1 юни, 18 000 души от ресторантьорския сектор ще бъдат съкратени, посочи Атанас Димитров. Той пресметна, че заради спада браншът ще превежда месечно около 2 млн. лв. по-малко към НАП, над 5 млн. по-малко ДДС към бюджета, 12 млн. по-малко ориентировъчно ще генерира печалба. Той допълни, че преките щети върху бизнеса ще възлязат на 228 млн. лв. годишно.

От своя страна, кметът на Кюстендил Петър Паунов обясни, че след въвеждането на забраната за пушене на закрито в града бизнесът не е пострадал. Градоначалникът обясни, че в самото начало е имало тревоги до момента, в който се е разбрало, че няма драстична промяна в приходите. „Когато една мярка важи за всички, хората знаят, че е полезна. Те възприемат ползите от нея и няма драми за който и да било, че ще излезе да изпуши една цигара отвън", каза той.

Според д-р Маша Гаврилова, експерт в здравното министерство с пълната забрана ще бъдат защитени правата на непушачите, които по думите й продължават да се нарушават.

„Много непушачи сме имали, които идват и плачат, че трябва да напускат поредна работа, защото работодателят не ги чува и колегата срещу него продължава да пуши. Ние поставяме хората в ситуация да напускат работа, защото не могат да се справят", каза тя.

От здравното министерство обещаха масови проверки в заведенията след евентуалното въвеждане на тоталната забрана за пушене.