Преглед на печата
Преглед на печата / dariknews.bg

Местните синдикати в подкрепа на АЕЦ "Белене"

Редовната си пресконференция даде вчера БСП. Акцент в нея беше предстоящият протест срещу решението за спиране строителството на АЕЦ "Белене", който ще се проведе на 22 април, неделя, от 9.30 ч на площада пред ДКТ "Иван Радоев". Както и при предишните протести, организатор е инициативният комитет "Аз не се отказвам от Белене, а ти?". Областният лидер на БСП, Васил Антонов, сподели пред медиите, че вече са водени разговори с местните структури на КНСБ и "Подкрепа", които са заявили своята подкрепа за протеста. В него участие ще вземат представители на всички общини от Плевенска област, както и такива от Видин, Враца, Монтана, Ловеч, Търново, Габрово и Русе.

Още двама уволнени общинари спечелиха делата си

На 11 и 12 април Административен съд - Плевен отмени заповедите на кмета на Община Плевен, с която са прекратени служебните правоотношения на М.Т.А., главен експерт в отдел "Образование", поради съкращаване на длъжността, и на С.К.Ж. - "младши експерт" в Община Плевен, Дирекция "Административно обслужване и международно сътрудничество", отдел "ЕСГРАОН".
Жалбоподателката М.Т.А. иска заповедта да бъде отменена като незаконосъобразна, поради наличие на процесуални нарушения при издаването. Счита, че не е налице съкращение на длъжността, тъй като тя не е премахната от длъжностното разписание като нормативно определена позиция и като система от функции, задължения и изисквания, утвърдени с длъжностната характеристика, поради създаване на „нова Дирекция", в която има същата длъжност, със същите функции, задължения и изисквания. Тя твърди, че заповедта е незаконосъобразна и поради липса на фактическо и правно основание за издаването й, не е налице утвърдена от компетентния по закон орган нова структура, съответно не е налице реално съкращение на длъжността. Заявява, че не е извършен вътрешен подбор от Кмета на Община Плевен в изпълнение на решението на Общинския съвет, което е посочено като правно основание за издаване на атакуваната заповед и същото е незаконосъобразно, тъй като с него не е приета общата численост на общинската администрация.


Моторист се бори за живота си

По празниците, на ул. "Цар Самуил" в жк "Сторгозия" пострада 21-годишен моторист, който в момента се бори за живота си. От пресцентъра на МВР съобщават, че "Фолксваген Голф 2", управляван от 34-годишен от София, при излизане от паркинг е ударил мотоциклет „Хонда", идващ по улица „Цар Самуил". Шофьорът на автомобила не е употребил алкохол.
Според очевидци пострадалият е карал с превишена скорост. Младият мъж се е паникьосал след като е видял излизащият от уличката автомобил и натиснал задната спирачка. Моторът поднесъл, изхвърлил младежа и той ударил главата си в бронята на колата. Въпреки, че е носел каска, след удара тя е била счупена и травмата е била налице. Много хора веднага са се стекли на помощ, държали са главата му докато дойде линейката. Движението веднага е било отцепено. Моторът е бил на около 30 метра от мястото на сблъсъка.

Пионерите и комсомолците - носталгия и провокация

Както "Посредник" вече писа, в Математическата гимназия в Плевен в девет идейни области работят заедно ученици и учители по проект УСПЕХ.
За мнозина талантът на мегейци е добре познат. Сега проектът им дава възможност за по-задълбочени проучвания, а и за истинско забавление.
Една от работилниците в Математическата е тази по история. Поля Якимова и Анелия Ковачева създадоха работилница по история "Изследователи на близкото минало". Темата, по която работят учениците, е "Пътеводител в детството при социализма".
"Решихме да се възползваме от възможностите на проект УСПЕХ, който е привлекателен именно с условията, които създава за разнообразяване на извънкласната дейност, да потърсим по-занимателни и практически насочени форми", споделя Анелия Ковачева, пом.-директор в Математическата гимназия, преподавател по история и един от ръководителите на работилницата. Не мога да не попитам защо пък точно определение "работилница" са избрали. Обясняват ми учениците - идеята на работата им в цялост е да издирват, проучват и събират материали, свързани с близкото минало. Въз основа на всички събрани материали пък още в началото на работата си младежите и техните ръководителки решават да потърсят подходящи форми и да представят картини от това минало.


18 април - 60 години организирано архивно дело

На 18 април 1952г. с Постановление 344 на Министерския съвет в България се създават архивни учреждения. Тяхната задача е да приемат, съхраняват, обработват и разкрият съдържанието на приетите документи с научна, историческа и справочна стойност. След което се задължават да ги предоставят за използване от научни работници, културни дейци и за справки.
Със същото постановление се задължават всички министерства, централни и местни учреждения, организации и предприятия, съобразно обема и характера на работата им, в рамките на съществуващия щат да създадат архивни служби или отдели. Задоволена е, макар с известно закъснение, една обществена потребност.
От информацията, изпратена тогава до МВР - „Архивно управление", София на първия началник на Окръжен държавен архив - Плевен, Тончо Трифонов, научаваме, че след публикуването на 344-то МПС, на 1 юли 1952 г. един от първите създадени архиви в страната е в град Плевен. Усилията са насочени към преодоляване на пасивното и формално отношение на немалка част от ръководните кадри към деловодството, информационната дейност и организиране дейността на учрежденските архиви. В състава на Държавния архивен фонд се приемат и документи от личен произход на изявени местни обществени, стопански, културни и политически дейци.