Изложба Пътят на писаните яйца гостува във Велико Търново
Изложба Пътят на писаните яйца гостува във Велико Търново / DarikNews.bg
Изложба "Пътят на писаните яйца" гостува във В. Търново
52143
Изложба "Пътят на писаните яйца" гостува във В. Търново
  • Изложба "Пътят на писаните яйца" гостува във В. Търново

Изложба „Пътят на писаните яйца" гостува в Сарафкината къща във Велико Търново, където ще остане подредена до края на месеца. Тя е съвместна проява на Историческия музей във Велинград и Института по етнология при БАН в София. Изложбата се представя в старата столица със съдействието на Регионалния исторически музей, който организира "Шарена великденска седмица" в Сарафкината къща.

Гостуващата експозиция съдържа поредица от постери и снимки, които разкриват богатата история на писаното великденско яйце. Илюстративният материал показва образци от писаните яйца на български майсторки, но и образци от експедициите на представителя на Националния етнографски музей доц. д-р Светла Ракшиева, на Исторически музей във Велинград Георги Куманов и на Диана и Петър Русеви в над 10 държави.

Проведените експедиции през 2007, 2008 и 2009 г. са били с основна цел проследяване на разпространението на традицията за изписване на яйцата в Чехия, Словакия, Полша, Украйна, Русия, части от Германия, Австрия, Унгария, Хърватска, Румъния, Босна и Сърбия, включително и България.

Едно от таблата е посветено на българските майсторки на писани яйца, представящи България на фестивала на народните занаяти Будапеща 2010, разказа Георги Куманов, уредник в Историческия музей във Велинград.

Чуйте повече от него в звуковия файл.