Писане на великденски яйца с восък показаха в Сарафкината къща
Писане на великденски яйца с восък показаха в Сарафкината къща / DarikNews.bg
Писане на великденски яйца с восък показаха в Сарафкината къща
52134
Писане на великденски яйца с восък показаха в Сарафкината къща
  • Писане на великденски яйца с восък показаха в Сарафкината къща

Как се украсяват великденски яйца с восък демонстрира пред великотърновци в Сарафкината къща етнографът Светла Ракшиева от Института по етнология и фолклористика с Етнографски музей при БАН.

Използват се традиционните елементи за украса - кръст и риба, които са типични християнски символи, а така също и флоралните мотиви, свързани с възкресението и идването на пролетта. Самите орнаменти са плод на въображение, но има и традиционни модели за изписване на яйца от Самоковско, Велинградско и Ихтиманско, които показа Светла Ракшиева. Тя разказа, че писаните яйца са характерни не само за България, но и за страните от почти цяла Европа.

У нас има няколко различни традиционни стила в изписването на яйца. Велинградчаните боядисват яйцата в мораво и те са единствените, които правят многоцветие по техниката "батик", т.е. най-напред изписват част от черупката с восък, след това жълтосват яйцата, като ги топят в отвара от корени на синчец, после продължават с оранжевото и накрая ги топят във винено червено.

За разлика от тях в Ихтиманско, Самоковско, Костенец и Етрополе изрисуват белите яйца с черен восък и запълват фигурите с различни цветове. Там се правят и червени яйца с бели шарки, посочва етнографката. Тя обяснява восъчната техника за изписване на яйцата, която е приложима и в домашни условия.

Нужна е восъчна писалка, свещ и въображение. В писалката се поставя малко чист восък, който се загрява на пламъка на свещта, за да се разтопи, и после с него се рисува върху яйцето. Вече изписаното яйце се потапя в оцет, а след това в студената боя. Оставя се да изсъхне и след това восъкът се снема чрез нагряване и попиване със салфетка или кърпа.

Орнаментите, които са били покрити с восък, остават бели. Ако обаче искаме по яйцето да има повече от един цвят, то се изрисува с восък, поставя се първо в оранжева боя, след като изсъхнат онези места, които искаме да запазим оранжеви, се покриват с восък, а накрая яйцето се поставя в червена боя. 

Цялото рисуване и боядисване на едно яйце отнема около един час,  споделя Ракшиева. По думите й велинградските майсторки изписват по 5 000 яйца годишно, като влагат много старание и обич при тяхното рисуване.

Чуйте разказа на Светла Ракшиева в звуковия файл.