Митрополит Кирил пак подава оставка, този път наистина
Митрополит Кирил пак подава оставка, този път наистина / снимка: Impact Press Group, архив

Митрополит Кирил ще подаде оставка пред Светия синод най-късно до Великден. Това е заявил той след края на водена от него неделна служба във варненски храм, съобщиха за Дарик присъствали на нея. Пред изненаданите миряни владиката лаконично е съобщил, че решението е окончателно и е продиктувано от несъгласието му с някои позиции на Синода.

Същите мотиви за напускане митрополитът изтъкна и преди четири месеца. По време на коледните пости, след като се появи на Никулден с нов автомобил „Линкълн”, се тиражираха информации, че Кирил се оттегля. Те обаче бяха опровергани с обяснението, че митрополитът само е изявявал подобно желание пред Синода, но официално не е подавал оставка. На извънредно свикана пресконференция тогава говорителят на Варненската и Великопреславска митрополия отец Дончо коментира: „Чудим се как през ума на журналистите не минава мисълта, че Кирил пожизнено е архиерей! Така ли лесно се подава оставка от архиерей в разцвета на неговите жизнени и творчески сили! Не, нали!”.

Повторната заявка на митрополита за напускане на поста вероятно се дължи на загубените му позиции в Синода, след като в началото на годината Комисията по досиетата обяви, че той е работил за Държавна сигурност като секретен сътрудник и агент с псевдонимите „Ковачев” и „Владислав”. До 2010 г. варненският владика традиционно оглавяваше църковната делегация, носеща от Йерусалим благодатния огън за Великден. За втора поредна година той обаче не е включен в нея и на 14 април тя отново ще бъде водена от пловдивския митрополит Николай - един от тримата висши духовници, за които не беше установена връзка с ДС.

Дарик потърси за коментар митрополит Кирил по повод обявеното му намерение за оставка, но телефонът му беше изключен. Опитите ни да се свържем с него бяха безуспешни и след предишните информации за оттеглянето му, и след осветляването му като сътрудник на тайните служби.