Димитър Стоянов оглави новата формация Национал-демократична партия
Димитър Стоянов оглави новата формация Национал-демократична партия / снимки: Sofia Photo Agency, Надя Коцева
Нова формация Национал-демократична партия
51737
Нова формация Национал-демократична партия
  • Нова формация Национал-демократична партия

Евродепутатът Димитър Стоянов оглави Инициативния комитет на новата формация Национал-демократична партия. Сред учредителите са майка му и бивша съпруга на лидера на "Атака" Волен Сидеров Капка Сидерова, както и напусналите националистическата партия депутати Борислав Стоянов, Валентин Николов, Димитър Карбов, Огнян Тетимов и Петър Хлебаров.

По време на заседанието на Инициативния комитет на бъдещата партия освен уверение, че новият проект ще е напълно демократичен и няма да бъде лидерски, не липсваха критики към Сидеров, като най-често се посочваше, че той е предал идеята на "Атака" и не е защитавал националните интереси.

"Ние сме убедени, че отмина времето на един истеричен и газиран национализъм, който заливаше хората с крясъци от площадите, но който пропагандираше някакви идеи, които, за съжаление, останаха едни кухи фрази", заяви Борислав Стоянов.

"Този човек не е роден за политик, той е роден за "България търси таланти". Трябва да имаш талант, за да разбиеш едно такова нещо, създадено с любов, грижа от всички нас", коментира Огнян Тетимов.

След като единодушно беше избран за председател на инициативния комитет, Димитър Стоянов предложи в ръководството да влязат майка му Капка Сидерова и петимата депутати, напуснали "Атака". Той обоснова предложението си така: "Това са хора, с които действително сме си пазили гърбовете и сме се борили един до друг, без да се предаваме един друг, без да гледаме други неща".

Димитър Стоянов оглави новата формация Националдемократична партия
netinfo

Капка Сидеров съобщи, че има информация за още четирима депутати, които смятат да напуснат партията, но отказа да посочи имената им.

Учредителите на новата формация бяха категорични, че не са подписали никакво споразумение за подкрепа на ГЕРБ и нямат договорки с никоя политическа сила.

Учредителното събрание на новата партия ще бъде на 2 юни.

Димитър Стоянов оглави новата формация Националдемократична партия
netinfo