В помощ на работодателите
В помощ на работодателите / Dariknews.bg, архив

Работодателите, коиго желаят да обучат своите служители или безработни лица, могат да посетят електронната страница на Агенция по заетостта WWW.AZ.GOVERNMENT.BG - рубрика „Европейски фондове и международни проекти", Опеативна програма „Развитие на човешките ресурси" или Дирекция „Бюро по труда - Стара Загора.

Там са разяснени възможностите за кандидатстване с проекти по две схеми за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси" на обща стойност 70 млн. лв. Това са схемите „Квалификационни услуги и обучение на заети лица - фаза 3" и „Квалификационни услуги и насърчаване на заетостта".

По Първата схема -„Квалификационни услуги и обучение на заети лица - фаза 3", ще се предоставят квалификационни услуги и обучения за заети лица в микро, малки, средни и големи предприятия с цел повишаване производителността на труда и създаване на условия за устойчива заетост. Схемата ще се реализира в три компонента с общ бюджет от 34 000 000 лв. Краен срок за подаване на проектни предложения по тази схема е 31 май.

По втората схема - „Квалификационни услуги и насърчаване на заетостта, ще се се даде възможност на лица, регистрирани като безработни в Дирекции „Бюро по труда", да се вкрючат в обучение за придобиване или повишаване на тяхната професионална квалификация и осигуряване на възможност за производствен стаж по специалността, като приоритетно ще се насърчава включването на лица от уязвимите групи. Това е и първата схема за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ, по която, кандидатите имат възможност да кандидатстват електронно, чрез Информационната система за управление на средства от Европейския съюз (ИСУН). Крайният срок за подаване на проектни предложения е 30 април и във всички областни бюра по труда.

Пълният комплект документи за кандидатстване и по двете схеми са публикувани на интернет страниците на Агенцията по заетостта, Министерство на труда и социалната политика и Единния информационен портал.