Голямото предизвикателство пред БСП е да дойдат кадърните хора
Голямото предизвикателство пред БСП е да дойдат кадърните хора / снимка: Sofia Photo Agency, архив, Юлиана Николова
Голямото предизвикателство пред БСП е да дойдат кадърните хора
51728
Голямото предизвикателство пред БСП е да дойдат кадърните хора
  • Голямото предизвикателство пред БСП е да дойдат кадърните хора

БСП трябва да мръдне наляво и да се върне в автентичното си състояние. Това обяви в Казанлък на среща с членове на партията и симпатизанти Георги Първанов. Като мотив за това връщане той посочи и факта, че по време на Тройната коалиция партията  залитнала надясно.

Първанов не отрече факта, че е един от  хората с отношение по създаването на Тройната коалиция, чиято основна цел била стабилното парламентарно мнозинство и възможността за реформи в държавата. В Казанлък той потвърди и категоричното си намерение да се кандидатира за лидер на БСП на предстоящия през май Конгрес на партията, но увери, че това няма да е с цената на апаратни игри и интриги.

„Мен са ме избирали 2,5 милиона души, за да излезе един човек и да ме разжалва. Дайте да раждаме идеи”, призова той. Пред гражданите на Казанлък Първанов говори 75 минути без да спомене нито веднъж името на настоящия лидер на червените Сергей Станишев.

Провокиран от въпрос в залата той заяви, че е готов лично да внесе декларация от името на БСП за кандидатирането на Станишев за лидер на Партия на европейските социалисти, „ако цената е това - правим го. Ако цената е да спечелим следващите избори и да управляваме, добре тогава преценете сами”, каза още Първанов и недвусмислено се обяви и за пряк избор от членовете на БСП на лидер на партията. Ако Конгресът реши това, няма проблем още през юни, то да се случи, допълни Първанов. Той изрази надежда, че лидерския въпрос в БСП ще се реши по съвест, а не с апаратни номера, защото и „след Конгреса ще трябва да се гледаме в очите”.

Георги Първанов критикува остро Устава на партията, определи го като „муден и тежък” и създаващ партийна аристокрация, представена от две касти на Конгреса - делегати по избор и такива по право. Той остро възрази срещу текст, даващ на депутатите от партията да са делегати по право на най-висшия партиен форум.

В Казанлък той каза, че на Конгреса през май ще обяви Платформа за организационна реформа в партията, като ще предложи, освен промени в Устава, така и преместване на част от раздутия партиен апарат от „Позитано” в областите „както човешки, така и финансов”. 

В речта си Първанов отдели значително място на предстоящите догодина парламентарни избори и на усилията, които БСП трябва да положи, за да ги спечели. „Който реши въпроса за съюзника, ще спечели тези и следващите избори”, предупреди той. Като тревожен определи факта, че въпреки отлива на доверие в ГЕРБ, не следва доверие към БСП. „Ние не сме скачени съдове с ГЕРБ и е илюзорно да се надяваме да се случи чудо след две Бойкови зими, ако не предлагаме алтернативни политики и идеи”, заяви Първанов. Той  критикува сегашното ръководство на партията за пропуснати десетки възможности да бъде поставен премиерът Борисов и неговия екип  на „мястото им”.

Първанов се обяви за правителство на БСП в сянка, мажоритарно начало в изборите и смесена избирателна система. „БСП изгуби пет поредни избора, а ГЕРБ спечели, не защото хората гласуваха за ГЕРБ, а защото гласуваха мажоритарно за Бойко Борисов. Ето защо е важен персоналния сблъсък”, допълни той.

В Казанлък Първанов каза, че демокрацията в България е подменена с премиерска република и определи Бойко Борисов като „слаб премиер и лош стопанин”. Той допълни, че  на страната й идват в повече експериментите и не й е нужен шериф. Голямото предизвикателство пред БСП е да дойдат кадърните хора, доказалите се в своите области, а партията ясно и отчетливо да формира своите идеи и политики.

Оставката на министъра на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков,  Първанов нарече „един от големите провали на Борисов”. Най-големият според Първанов бил скандалът с бонусите на висшите държавни чиновници. „Това е обикновена кражба, при която висши функционери на ГЕРБ са прибрали между 100 и 120 млн. лева, на принципа „ти на мене, аз на тебе, когато народът бедства”. Той се обяви и за референдум за АЕЦ „Белене”, определи себе си като пристрастен към  темата за българската енергетика и предупреди, че „провалът в енергийната ни политика ще с изключително тежки последици за страната”.