Десислава Атанасова: Трябва да има демонополизация на НЗОК
Десислава Атанасова: Трябва да има демонополизация на НЗОК / снимка: Sofia Photo Agency, Юлиана Николовa
Десислава Атанасова: Трябва да има демонополизация на НЗОК
51717
Десислава Атанасова: Трябва да има демонополизация на НЗОК
  • Десислава Атанасова: Трябва да има демонополизация на НЗОК

Новият здравен министър Десислава Атанасова се обяви за демонополизацията на здравната каса и запазване на здравната вноска на ниво от 8% до края на мандата на правителството. Атанасова ще иска 6% здравна осигуровка да остане в НЗОК, а други 2% човек да си избира в кой фонд да даде.

В предаването „Седмицата” на Дарик министърът коментира, че демонополизираното здравеопазване трябва да има един задължителен стълб, където ще бъде основният пакет, един задължителен допълнителен, и също така трябва да има надграждане на медицинските услуги.

В предаването „Седмицата” на Дарик Атанасова каза, че ще работи за това лекари от чужбина да идват у нас да оперират тежкоболни деца, освен сегашната практика да разчитаме предимно на лечението на българчета в чужбина. Министърът посочи, че е против това с линейките да работят само парамедици, защото така щели да се повишат разходите на болниците.

Във връзка с проблема с цените на лекарствата, Атанасова посочи, че търговете за медикаментите няма да се централизират. Това, което е необходимо, според нея, е не намаляване на ДДС за спад в цените на медикаментите, а промяна в подзаконовата нормативна уредба.

По думите й трябва задължително да останат глобите за хората, които не ходят на профилактични прегледи, както да се глобяват лекарите, които отчитат такива, но не ги правят. Атанасова поиска и българите, които не плащат здравни вноски да бъдат лишени от редица административни услуги, като например издаване на лична карта. Тя каза, че е предлагала това и преди години като депутат от ГЕРБ, а сега като министър ще поднови този дебат.

Ще изпълнявам програмата на ГЕРБ за здравеопазването. Действително НЗОК е тема, решена от ГЕРБ в предизборната програма. За съжаление в тези три години нямаше последователност на действия и на решения в тази посока", обясни Атанасова.