„... За да те има и след теб дори!...” - почит към големите дарители на ДХС
„... За да те има и след теб дори!...” - почит към големите дарители на ДХС / Дарик Габрово, архив

Открай време дарителството играе особено важна роля за събиране, съхраняване и изучаване на културното наследство на всеки един народ. За щастие, дори в днешните трудни времена, щедри жестове от страна на ценители и благодетели все още се срещат, особено в полза на културни институти. Те спомагат за попълването и обогатяването на музейните фондове, за изграждането и оборудването на важни средища на духовността - културни центрове, училища, библиотеки, читалища, храмове.

През всичките 40 години на своето съществуване Домът на хумора и сатирата се е радвал на особено внимание от страна на творци и сродни институции, които с дарения са подпомагали неговата разностранна дейност и са допринесли за изграждането на ценния му художествен фонд „Хумор на народите".

А цифрите наистина са впечатляващи - към днешна дата в Книгата на дарителите на ДХС са вписани 68 560 получени дарения от 16 970 творци и културни институти от цял свят: художници и писатели, издателства и редакции, посолства и културни центрове, творчески сдружения, музеи, библиотеки и др. Именно чрез даренията от различни страни Домът на хумора се превръща в своеобразно средище на културни и национални послания, в уникален музей на световното хумористично изкуство.

Трудно е да се определи днес левовата равностойност на колекцията от дарени творби във фонда. За музея, за Габрово и за България те са неоценимо богатство. Домът на хумора и сатирата уважава своите дарители, приема щедрите им жестове като приятелско послание и като знак на признание за усърдната си дейност в популяризиране на хумористичното изкуство. 40-та годишнина на габровската Весела къща е отличен повод да се покажат пред широката публика ценните дарения на известни художници от цял свят, оставили усмивките си и част от сърцата си в Габрово.    

Днес, в условията на всеобща криза, всяки щедър жест към музея е още по-ценен и навременен, а думите като че ли не стигат да изразят благодарността за всеки получен дар. В навечерието на своя 40-и рожден ден Домът на хумора и сатирата отдава заслужена почит на всички дарители, които всеотдайно го подкрепят и допринасят за нарастващата му популярност, и то по начин, който владее най-добре - със специално подготвена за случая изложба.

„... За да те има и след теб дори!..." представя 62 творби на 15 автори-дарители от Турция, Германия, Австрия, Финландия, Дания, САЩ, Корея, Япония и България. В колекцията са включени произведения от няколко жанра на изобразителното изкуство - живопис, скулптура, плакат, графика и рисунка. 

Изложбата „... За да те има и след теб дори!..." ще бъде официално представена и открита на тържеството по случай рождения ден на Дома на хумора - 1 април - и ще остане на разположение на любителите на изящното изкуство чак до късна есен.