Наградиха полицая, открил съкровището край Плевен
Наградиха полицая, открил съкровището край Плевен / снимки: Sofia Photo Agency, Юлиана Николова
Наградиха полицая, открил съкровището край Плевен
51681
Наградиха полицая, открил съкровището край Плевен
  • Наградиха полицая, открил съкровището край Плевен

Грамота и 1600 лева получи плевенският полицай Николай Гергов, който преди два дни намери византийско монетно съкровище и го предаде на властите. На награждаването, което се състоя в Министерството на културата, униформеният Николай Гергов, получи 1000 лева от културното ведомство и 600 лева от Министерството на вътрешните работи. Министър Вежди Рашидов спомена, че от 15 години не се е случвало някой да върне открито съкровище.

Униформеният от плевенското село Къшин беше дошъл в София с дъщеря си. Той заяви, че е стигнал до съкровището след съмнение за кражба: "При обход на района на 20 март около 11 часа първо се усъмних в кражба. При последвалия оглед на мината, която е в непосредствена близост до окопа, забелязах разпилени тези монети. Не съм имал никакви користни цели".

Наградиха полицая открил съкровището край Плевен
netinfo


Според прокурорът от Върховната касационна прокуратура Николай Соларов отношението и ангажираността на служителите в МВР са причината полицай Гергов да върне всички 2343 монети: "Седем години работя, за да видим качествената промяна. Много лоши неща съм чел по делата за всичките тези години - за грешки на и прокуратурата, и на полицията, и на музейните работници, задържали сме хора, но факт е, че г-н Гергов е честен и доблестен и е прекрасен пример за подражание. Успехите, които имаме, са благодарение на единството на двете власти, които работят заедно".

Предполага се, че монетите са от първите десетилетия на 13-ти век и са доказателство за финансовото състояние на тогавашната аристокрация. Директорът на Националния исторически музей проф. Божидар Димитров спомена, че ако плевенският полицай беше продал монетите вместо да ги върне, вероятно щеше да получи в пъти повече пари от връчените му 1600 лева.

Наградиха полицая открил съкровището край Плевен
netinfo

Директорът на Регионалния исторически музей в Плевен Стефка Григорова обяви, че съкровището ще остане в Плевен.