Полицай откри 2343 средновековни монети при обход на района си
Полицай откри 2343 средновековни монети при обход на района си / снимки: DarikNews.bg

При обход на района си полицаят Николай Гергов от Плевен откри 2343 средновековни монети и части от античен глинен съд, съобщиха от пресцентъра на МВР-Плевен.

Младши полицейски инспектор Николай Гергов забелязал изкоп в района на плевенско село. Предположил, че е извършена кражба на проводник. След като приближил изкопа, видял, че в него има разпилени монети и част от счупен глинен съд.

Експерти от плевенския Регионален исторически музей са оценили високо находката. Намереното историческо наследство включва 2343 монети от византийската епоха. Предстоят експертизи, които ще установят автентичността на монетите.

Полицай откри 2343 средновековни монети при обход на района си
netinfo

Ценната находка е предадена на "Регионален исторически музей" - Плевен, от където Петър Бънов, ръководител на отдел "Археология", сподели, че монетите са известни като византийски корубести монети или билонови скифати, а най-ранната монета е от времето на Мануил Първи-Комнин - 1143-1180 г. Сред тях има и такива на българското и латинското имитативно сечене.

Монетите тежат 6,620 кг, като това е вероятно семейно съкровище, трупано с години и укрито през 1231-1242 г., когато по тези земи имало татарско нашествие.

Петър Бънов определи находката като колективна, поради количеството на монетите и с уговорката, че стойността на монетите е много относителна. Специалистът каза, че извън страната за някои от тях цената може да достигне няколко десетки евро.

Николай Гергов каза за Дарик, че откритието е станало случайно, при рутинен обход на района във връзка със зачестили кражби на дървесина и нерегламентирано изхвърляне на отпадъци. "Беше непосредствено в нива до пътя и най-вероятно е минала някаква машина, която е счупила гърнето и от там са се пръснали монетите".

Полицай Николай Гергов има 18-годишен трудов стаж в системата на МВР. Началникът на Районното управление на МВР в Плевен главен инспектор Денислав Маринов ще го предложи за награждаване.

Полицай откри 2343 средновековни монети при обход на района си
netinfo