Депутатите гласуваха промените в кабинета
Депутатите гласуваха промените в кабинета / снимки: Sofia Photo Agency, Юлиана Николовa
Опозицията: Борисов да поеме отговорност за провалите в секторните политики
51570
Опозицията: Борисов да поеме отговорност за провалите в секторните политики
  • Опозицията: Борисов да поеме отговорност за провалите в секторните политики

Мнозинството в парламента избра новите министри на здравеопазването Десислава Атанасова и на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев след повече от два часа дискусия. От залата отсъстваше премиерът Бойко Борисов, който за пореден път не представи лично мотивите за ремонта на кабинета. 

Очаквано опозицията, в лицето на БСП и ДПС, не подкрепи рокадите в правителството, Синята коалиция и „Атака” не участваха в гласуването.

В проекторешението за освобождаването на Стефан Константинов и Трайчо Трайков не бяха посочени мотиви за отстраняването им, освен че са подали оставки. В това за избора на новите министри пък бяха отбелязани само CV-тата им.

По време на дебатите за персоналните промени в кабинета опозицията засипа с критики правителството и посочи премиера Бойко Борисов като човека, който трябва да понесе отговорност за провалите в секторните политики. Лидерът на „Атака” Волен Сидеров пък призова да се прекрати гласуването на рокадите в кабинета. Като причина посочи, че отсъствието на Борисов е „поредната подигравка” с парламента. Министър-председателят е в Кюстендил, където правителството провежда изнесено заседание.

Депутатите гласуваха промените в кабинета
netinfo

Трайков каза цялата истина или голямата част от истината за „Белене”

- Мартин Димитров, лидер на СДС

„Защо сменяте министър Трайков, някой може ли да каже. За това, че ходил на плажа, за това ли, че е бил на плажа?! Ами то се оказа, че всички са били на плаж. Цялата делегация са били заедно на плаж, това се оказа. Истината е съвсем различна. Явно е, че Трайков каза цялата истина или голямата част от истината за „Белене”. Не се огъна, когато председателят на НЕК подписа едно споразумение, което е било с висока политическа санкция някъде от ГЕРБ, той не се огъна докрай”, заяви от парламентарната трибуна лидерът на СДС Мартин Димитров.

По време на дебатите Лютви Местан от ДПС каза, че „честата смяна на министри е механизъм за пренасяне на отговорността върху по-ниските нива на властта, за да се съхранят непокътнати властта и авторитетът на министър-председателя, и на управляващата партия”.

Депутатите гласуваха промените в кабинета
netinfo

Неведнъж Борисов е казвал и демонстрирал, че министрите са обикновени изпълнители на неговата воля

- Сергей Станишев, лидер на БСП

От своя страна лидерът на левицата Сергей Станишев заяви, че не отделни министри носят отговорност за техните успехи или неуспехи: „Очевидно неуспехи, след като ги сменят, защото тази власт, която е еднолична, по своя характер отговорността трябва да носи министър-председателят. Неведнъж Борисов е казвал и демонстрирал, че министрите са обикновени изпълнители на неговата воля. Дори беше казал една крилата фраза, че много лесно се управлява държавата, защото има телефон с копчета - да отдава разпореждания, министрите изпълняват”.

„На кой му трябва да плаща за ПР. Отговорът е ясен. Този, който няма добро реноме. Този, който без да си даде пари, няма как да кажат нещо хубаво за него. Този, който не го одобряват в Европа и са му затворени вратите там. Този, който тичаше до Москва и чакаше там пред кабинетите да го приемат дълго време, за да си получи заповедите. На такъв човек трябва да му плащат и той да плаща, за да има някакъв добър ПР”, коментира вицепремиерът и финансов министър Симеон Дянков.