Десислава Атанасова ще търси консенсус за промяната в здравния сектор
Десислава Атанасова ще търси консенсус за промяната в здравния сектор / Sofia Photo Agency, архив
Десислава Атанасова ще търси консенсус за промяната в здравния сектор
51567
Десислава Атанасова ще търси консенсус за промяната в здравния сектор
  • Десислава Атанасова ще търси консенсус за промяната в здравния сектор

Заявка да търси национален политически консенсус за промяната в здравния сектор направи номинираната за поста министър на здравеопазването Десислава Атанасова в парламента. Тя поиска да вземе думата преди началото на дебатите в Народното събрание по предложените от премиера Бойко Борисов персонални промени в правителството. Тя обяви, че ще работи за прозрачна лекарствена политика и демонополизация на НЗОК.

Сред краткосрочните мерки, които Атанасова посочи, е търсенето на реална възможност за договарянето на цените на лекарствените продукти и изготвянето на концепция за спешната помощ. Тя обеща да предприеме мерки срещу изтичането на финансови средства от събраните здравноосигурителни вноски.

„Не бих могла да пропусна повдигания въпрос за профила на здравния министър. Знаем, че при поредните дискусии най-често са дискутирани качествата на човека, кандидат за този пост, професионален- и административен опит, и управленски качества. Наясно съм, че от няколко дни се заявява от колеги от опозицията, че са притеснени от липсата на административен опит в биографията на кандидата за поста здравен министър. Да, безспорно той е важен, и то когато трябва да бъде управлявана една толкова тежка и сложна система, каквато е здравеопазването", заяви Атанасова от парламентарната трибуна.

По думите й този опит може да бъде компенсиран с един много добре подбран екип от професионалисти и мениджъри с дългогодишен опит. „Аз смятам, че много по-важно от административния опит - този човек и кандидатът за този пост трябва да има и определен политически опит. Трябва да може да търси и да постига максимално ниво на съгласие между колегите си в правителството, между политическите партии, не само управляващите, но и опозицията, между съсловните и пациентски организации. Аз ще търся това съгласие. Ще се стремя заявените ми приоритети да отговарят на общественото очакване и на очакването на политическите партии", каза още номинираната за здравен министър Десислава Атанасова.