ГЕРБ има прекрасно време за реформи в здравеопазването, смята Илко Семерджиев
ГЕРБ има прекрасно време за реформи в здравеопазването, смята Илко Семерджиев / БГНЕС, архив
ГЕРБ има време за реформи в здравеопазването според Илко Семерджиев
51566
ГЕРБ има време за реформи в здравеопазването според Илко Семерджиев
  • ГЕРБ има време за реформи в здравеопазването според Илко Семерджиев

Оставащите месеци до края на мандата на правителството на ГЕРБ са прекрасно време за реформи в здравеопазването и ако те не бъдат направени, това ще бъде пагубно за следващото управление. Това каза в интервю за рубриката „МеждУредие" на Дарик кафе Илко Семерджиев, бивш здравен министър в кабинета на Иван Костов. По думите на Семерджиев новият, четвърти поред, здравен министър Десислава Атанасова би била успешен министър, ако успее да развие здравноосигурителния модел с въвеждането на частни здравни каси в страната. Стъпка, която би отнела, по думите му, една година.

„По никакъв начин не отписвам реформите, стига някой да иска да ги прави", коментира Илко Семерджиев, който напомни, че големите реформи по време на синьото управление са направени в последните две години от мандата - 2000 г. и 2001 г. „Тези заклинания, че реформи не се правели в края на мандата, а в началото му, ги правят хора, които нямат понятие от властта и хора, които смятат, че тя служи за лична употреба", каза още бившият здравен министър.

Липсата на реформи до края на този мандат би се отразила пагубно и на следващия мандат, категоричен беше Семерджиев. Освен че виждал в месеците до следващите избори прекрасно време за реформи, според него имало възможност и за добър синхрон между хората в новия екип, който поемал здравеопазването.

Константинов да каже какви бомби е заложил в болниците

„Четейки програмата на ГЕРБ преди изборите през 2009 г. бях до известна степен обнадежден, защото там видях декларирано желание за развитие на здравноосигурителния модел. Всъщност се случи точно обратното", коментира още Илко Семерджиев. И подчерта, че особено последният здравен министър д-р Стефан Константинов е направил тотално одържавяване в сектора и е централизирал максимално много въпроси за решаване в Министерството на здравеопазването.

Истинската причина за това, че си отиде трети здравен министър в това правителство, е това, че не се правят реформи, коментира още бившият министър от кабинета Костов.

Запитан дали наистина в „болниците цъка бомба със закъснител", както предупреди отиващият си здравен министър, Илко Семерджиев коментира, че не приема подобен начин на говорене: „Ако трябва да отговоря директно на подобно предупреждение, то е с въпрос: „Какви бомби е заложил, които цъкат и защо не ги е обезвредил, ако ги е имало преди него?". По думите на Семерджиев работата на един министър е тъкмо в това - да знае, да може и да предотвратява кризи. През последните две години и половина ние сме в перманентни кризи, допълни той.

Частните здравни каси - задача за новия здравен министър

Успех според Илко Семерджиев ще бъде, ако новият министър успее да развие здравноосигурителния модел. По думите му възможността за работа на частни здравни каси ще даде много бързи ефекти върху начина на обслужване, здравето на хората и ще прекрати корупционните модели. Това ще даде две фундаментални права на гражданите - да имат избор на кого да поверят парите си и кой да ги лекува, почерта Семерджиев.

Подобна стъпка би отнела една година, посочи той. Като припомни, че може да се действа така, както синьото правителство е действало през 1999 г. Тогава е започнало събирането на здравните вноски, година по-късно здравноосигурителният модел е вкаран в извънболничния сектор, а през 2001 г. - в болничния сектор. „Тези неща сега функционират и следващата стъпка може точно за една година да бъде планирана и реализирана", допълни Илко Семерджиев.

Прехвърлянето на резерва на касата обезсмислило осигуряването

Дефинитивно финансовият министър трябва да е много благодарен на здравната система заради прехвърлянето на парите от резерва на Здравната каса във фискалния резерв, коментира още бившият министър. Като цяло, обаче, този ход мога да оценя изключително отрицателно, допълни той. Макар този ход според Семерджиев да е доказал стабилността на НЗОК, която помагала на държавата.

„Това не трябваше да става по този начин - тези пари пак можеха да бъдат използвани да се помогне на държавата, но под формата на заем. Нека да си ги вземе финансовият министър под формата на заем, нека да си плати лихвите за това, да има ясен график за изплащането на този заем, за да се знае, че тези пари, с които здравеопазването е помогнало на държавата, един ден ще се върнат обратно", каза още бившият министър. По думите му тази стъпка на правителството е обезсмислила здравното осигуряване. Доказателство за това бил фактът, че за една година неосигурените българи са се увеличили от 700 000-800 000 души до 1 900 000 души.

Клиничните пътеки трябвало да се запазят

Клиничните пътеки са най-модерният метод за финансиране на здравеопазването в света, заяви Илко Семерджиев по повод коментарите за промени в модела. По думите му за разлика от диагностично-свързаните групи клиничните пътеки гарантирали качеството на здравните услуги.

„Ако искате да направите и диагностично-свързани групи за целите на финансирането - да, това е възможно, но трябва да запазите и пътеките, защото по някакъв начин ще трябва да управлявате качеството. Ако двата процеса ги обедините в едно, ще спестите 50 до 60 процента от административните разходи", добави той.