Cryo-Save България представи българския делегат в Борда на родителите на компанията
Cryo-Save България представи българския делегат в Борда на родителите на компанията / снимка: DarikNews.bg

Компанията започва образователна инициатива „Дарете или съхранете", с която иска да подкрепи проекта за публична банка за стволови клетки в България

Cryo-Save България, българският клон на водещата семейна банка за съхранение на стволови клетки в Европа, представи българските делегати в Борда на родителите на Cryo-Save. След обстоен подбор на желаещите да участват в първия Борд на родителите на Cryo-Save, българският офис се е спрял на семейството на д-р Атанаска Маринова-Петкова, д-р Пламен Петков и малкия Васил от Варна.

Д-р Асен Пачеджиев, изпълнителен директор на Cryo-Save България, представи и образователната инициатива на компанията „Дарете или съхранете", насочена към популяризиране на съхранението на стволови клетки, независимо дали е за индивидуални или обществени нужди. „С тази кампания ние искаме да подкрепим проекта за публична банка за съхранение на стволови клетки в България, защото не смятаме за редно толкова ценен ресурс като стволовите клетки да бъдe буквално изхвърлян", каза д-р Пачеджиев. Първият етап на инициативата е насочен към обучението и образоването на общопрактикуващи лекари и гинеколози в доболничната помощ, за да могат те да разяснят възможностите за даряване или съхраняване на стволови клетки на бъдещите майки.

Д-р Пачеджиев разкри още, че идеята за създаване на Борд на родителите на Cryo-Save идва от българския екип на компанията.

Бордът е уникална инициатива на Cryo-Save, която стартира за първи път през 2012 година. Целта на програмата Борд на родителите е да даде възможност на клиентите на Cryo-Save да се запознаят със спецификите на клетъчното банкиране, от гледна точка на лабораторни процедури и техники на криосъхранение.

В настоящия Борд на родителите са включени представители на 8 държави - Испания, Италия, Швейцария, Холандия, Сърбия, Босна и Херцеговина, Гърция и България. Стартът на записването за желаещите беше обявен в началото на декември 2011 година, като желание за участие в програмата са заявили 12 български семейства.

На 24 март 2012 г. избраната за представител от България д-р Петкова ще посети основната лаборатория на компанията в Ниел, Белгия, и след обстоен тур ще може да зададе въпросите на българските родители директно на висшия мениджмънт на Cryo-Save. Отговорите ще бъдат предадени в специално създадена за целта подстраница на сайта на Cryo-Save България - www.cryo-save.com/bg.

До този момент получените в компанията въпроси са насочени предимно към сигурността на взетите проби и гаранциите за тяхната годност, ако се наложи да бъдат използвани, както и достоверността на информацията за заболяванията, които стволовите клетки лекуват.

Бордът на родителите и Cryo-Save ще работят заедно в продължение на три месеца, след което програмата ще бъде повторена, давайки възможност за нови делегати от други държави. Програмата Борд на родителите е част от инициативата на Cryo-Save да постигне по-голяма информираност на обществото по отношение на стволовите клетки, както и да подчертае, че е важно да бъдат съхранени, а не унищожавани след раждането.

Cryo-Save е водещата семейна банка за стволови клетки в Европа и вече има съхранени над 200 000 проби. Стволовите клетки могат да означават разликата между живота и смъртта за донорите и техните близки. Към днешна дата има около 80 заболявания, предимно на кръвта и имунната система, които могат да бъдат лекувани със стволови клетки, като тe намират все по-широко приложение. Употребата на стволови клетки от мастна тъкан става все по-популярна и в пластичната хирургия. Cryo-Save е призната официално за най-голямата семейна банка за съхранение на стволови клетки в Европа. В момента Cryo-Save присъства в над 40 държави на 4 континента, притежавайки ултра-модерни лаборатории за обработка и съхранение на стволови клетки в САЩ, Белгия, Германия, Дубай, Индия, Южна Африка и Франция.