Бомба със закъснител цъка в болниците, предупреди Стефан Константинов
Бомба със закъснител цъка в болниците, предупреди Стефан Константинов / Sofia Photo Agency, архив: Юлиана Николова

Бомба със закъснител цъка в болниците, предупреди подалият оставка здравен министър Стефан Константинов в интервю за Нова телевизия. Ако парите за лекарства са 500 млн. лв., финансирането за болниците е за 1.1 млрд. лв., каза още Константинов.

По думите му при управлението на болниците липсват политики, каквито той е искал да проведе с въвеждането на здравната карта. Даде пример с онкодиспансера в Пловдив, който има достъп до милиони европейско финансиране, а в същото време е останал без персонал.

Константинов отново подчерта, че си е подал оставката не заради лекарствата, а заради това, че нямал подкрепа.

„Беше ми много криво в момента, когато си пишех оставката, криво ми беше и когато ми съобщиха, че я приемат. Сърцето и душата ми казваха, бори се. Но разумът ми казваше, не се занимавай, не е полезно нито за теб, нито за държавата", добави Стефан Константинов.

Той заяви, че приема критиките, не е догматик, който смята, че е винаги прав, но за много неща не бил съгласен.

Беше ми много криво в момента, когато си пишех оставката, криво ми беше и когато ми съобщиха, че я приемат. Сърцето и душата ми казваха, бори се. Но разумът ми казваше, не се занимавай, не е полезно нито за теб, нито за държавата

- Стефан Константинов

„След тежката артилерия може би следва ядрено оръжие" - така министърът в оставка коментира евентуалното назначаване на Десислава Атанасова на неговия пост. Тя е млада дама, има цели, преследва ги и ги гони. Ако тя има желание да работи, трябва да се подкрепя, допълни той.

За взаимоотношенията с колегите си в кабинета Константинов каза, че те са добри. И с Дянков не съм се карал, просто разменихме реплика в ефир, подчерта той. Твърдо заставам зад финансовия министър Симеон Дянков, който иска България да не харчи повече пари, отколкото печели, за да няма инфлация или да се случи нещо подобно от времето на Виденов. Обаче твърдо съм против кадровика финансов министър, който се опитваше да кадрува в министерството, заяви Стефан Константинов.

След тежката артилерия може би следва ядрено оръжие

- Стефан Константинов

На въпрос има ли мафия в здравеопазването той каза, че има много интереси, но не може да каже дали има мафия. Където има пари, има всичко, посочи той. Константинов каза категорично, че се е водил единствено и само от интересите на обществото в работата си като министър. Скандалът с лекарствата е малко понапомпан, "ама, както и да е". Скандалът с лекарствата изобщо не тръгна от лекарствата. Ще се разбере от къде идва след време, каза още министърът в оставка.