Фондация Лумос и Областна управа подписаха меморандум за сътрудничество
Фондация Лумос и Областна управа подписаха меморандум за сътрудничество / Дарик Добрич

Меморандум за партньорство подписаха Областна администрация – Добрич и фондация „Лумос”. Подписи под споразумението сложиха областният управител Желязко Желязков и националният представител на „Лумос" за България Росица Петрова.
Меморандумът изразява ангажимента на двете страни да работят активно в подкрепа на извеждането на децата в неравностойно положение от специализираните институции.

„За нас е изключително важна работата ни в пилотните области Добрич и Варна, а с този меморандум затвърждаваме желанието и волята си да работим заедно” – подчерта Росица Петрова. От своя страна областният управител Желязко Желязков декларира готовността на Областна администрация Добрич да съдейства на фондация „Лумос” за по-бързото извеждане на децата от домовете.

„Основната ни цел е да преобразим живота на децата в неравностойно положение, а именно – да ги изведем от институциите, за да живеят в семейна среда, а когато това не е възможно, да им предложим услуги, близки до семейната среда” – сподели и зам.-областният управител д-р Катя Ганова.

Фондация Лумос е международна благотворителна организация, създадена от Джоан Катлийн Роулинг, чиято мисия е да се сложи край на системното институционализиране на деца в неравностойно положение. Към момента от фондацията са изследвали над 1 300 семейства на деца с увреждания в цяла България.

В Добричка област се намират четири от домовете за деца в страната – ДМСГ в Добрич, в с.Овчарово, в с.Крушари и дом „Дъга” в Добрич. Най- напред ще се премине към деинституционализация на деца с увреждания от дома в Крушари и ДМСГ в Добрич, подчертаха от фондация „Лумос”. Част от новите центрове за настаняване от семеен тип ще са готови до края на 2012, а други – до края на 2013 година, информираха още от фондацията.