Младенов призна и своя грешка при организацията на форума в Доха
Младенов призна и своя грешка при организацията на форума в Доха / снимка: Sofia Photo Agency, архив, Юлиана Николова

Никога по никакъв начин лоша дума срещу Трайчо Трайков няма да кажа. Причините за неговата оставка трябва да се търсят на много различни места от мен. Каза ги министър-председателят. Това обясни министърът на външните работи Николай Младенов в коментар за скандала и оставката на Трайков. По тази тема говоря за първи път и няма да говоря повече, категоричен беше той.

„Ще оставя без коментар неговите думи към мен, защото е под достойнството ми. Премиерът ясно обясни защо го маха. Ядосан съм, но аз не се занимавам с интриги. Трайчо ми е приятел. Беше ми съюзник по много теми, важни за България”, добави външният министър.

Министърът на външните работи Николай Младенов призна, че първата среща на бизнеса по време на визитата в Катар е била негова грешка. „Първата сесия се провали. Това е моя грешка. Глупости са това, че съм казвал на премира кой е виновен и кой не”, коментира Младенов пред бТВ. Пред Диана Найденова министърът в подробности обясни как е протекла организацията около посещението на българската делегация в Катар.

„Ядосан съм, защото не се занимавам с интриги. Трайчо Трайков беше приятел и съюзник по много важни теми за България”, заяви още Младенов. „Посещението в Катар беше изцяло организирано от Външно министерство. Преди няколко месеца емирът на Катар ми каза, че е хубаво да се направи изложение на български стоки. И започнахме работа с Министерството на икономиката. Те подбраха фирми, участници. Потърсиха се около 600 000 лева, после станаха 300 000 за събитието. Изпуснаха се срокове за мострите, за залата”, обясни още той.

Според него основната вина е била на Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средни предприятия. Те не са вдигали телефоните и тогава Външно министерство е поело организацията на бизнес - форума в Катар. Според него това посещение не е било неуспешно.

Това, което за мен е важно, да спрем да говорим по този махленски начин. Защото това създава чувството, че всяка важна тема се превръща в махленска клюка

- Николай Младенов

Колкото за самата ситуация в самолета, след кацането, на който е поискана оставката на Трайков от Цветанов, Младенов коментира,че няма представа - самият той спал и гледал филм. „Нека се престане с този цирк”, призова той, като съобщи, че не е бил на плаж в Доха, а бил зает с други неща. „Това, което за мен е важно, да спрем да говорим по този махленски начин. Защото това създава чувството, че всяка важна тема се превръща в махленска клюка. Усилията ни трябва да бъдат дългосрочни. Неприятно ми е, че изпадаме на това състояние”, обясни външният министър.

„Никой в това правителство няма да подпише „Белене”, ако той не е безопасен и икономически оправдан. Ако проектът бъде доказано ефективен, защитим, ще се случи. Но във формат, в който няма тайна. България има много начини да реализира ядрената се енергетиката. Включително и с други страни. Не губим от мораториума за шистовия газ. Дебатът е много сложен и има много противоречиви данни, но трябва да продължим анализите”, заяви още министър Младенов.