Найденов се извинява на Моника Йосифова, Борисов я защитава
Найденов се извинява на Моника Йосифова, Борисов я защитава / снимка: Sofia Photo Agency

Дни след като обяви Моника Йосифова за главно действащо лице в корупционния скандал в Австрия с австрийския консултант Петер Хохегер, министър Найденов й се извини.

"За Имиджа на България трябва да се работи и това е правилно. Лобизмът не е лоша дума. Ние трябва да търсим лобисти в ЕС, а ако нас ни търсят като такива, още по-добре", заяви Мирослав Найденов пред Нова телевизия и обяви, че ще поднесе извиненията си лично на Моника Йосифова, ако тя се е почувствала лично засегната. "Моето послание към госпожа Йосифова не е лично, няма значение с кого живее", допълни той.

В същото време в ефира на друга телевизия министър-председателят Бойко Борисов оправда Моника Йосифова. "Много ясно трябва да се разделят нещата. Частните компании, които участват в процеса за създаване на имидж на страната, си гонят своя интерес", така премиерът Бойко Борисов коментира пред БНТ случая.

"Ние не делим компаниите на "свои" и "чужди". Разбирам, че тя е спечелила конкурс и работи с нашите министерства сега, по времето на нашето управление. Значи тя умее, знае и може да работи", коментира той работата на пиар експертката. Борисов заяви, че в случая Моника Йосифова се държи "много по-мъжки" и се опитва да се отбранява, без да има абсолютно никакъв смисъл. "Нея никой не я обвинява. Тя вина няма. И това, че тя живее сега при Станишев, няма никакво значение", каза Борисов.

Преди дни Мирослав Найденов каза, че "в Австрия има разследване, което се отнася до България". "Разследва се за пари, които са отивали към австрийски политици чрез българското правителство от времето на Тройната коалиция", каза тогава министър Найденов и спомена името на Моника Йосифова, припомня БГНЕС. Аз съм работила за имиджа на България - нямам от какво да се притеснявам и абсолютно нямам за какво да се срамувам за нещата, които съм свършила, заяви Йосифова по повод договора на лобиста Петер Хохегер с българското правителство. Впоследствие се заговори, че съветникът на премиера Бойко Борисов по усвояването на еврофондовете Юлиана Николова е била в консултантския борд на австрийския лобист, като отрича да е получила пари за това.